"Dankzij hen kreeg mama mooi afscheid"

DAVY GOOSSENS (31) LOOPT EXTRA MARATHON VOOR PALLIATIEVE VRIJWILLIGERS

Davy en zijn mama na zijn eerste geslaagde sportieve uitdaging in 2013.
Anthony Statius Davy en zijn mama na zijn eerste geslaagde sportieve uitdaging in 2013.
Deinzenaar Davy Goossens (31) loopt dit jaar een extra marathon voor het goede doel. De sportieveling, die in december 2015 zijn mama verloor aan kanker, wil daarmee Palliatieve Zorg Gent-Eeklo in de spotlights zetten. "Ongelofelijk hoe ze in vreselijke tijden iemand een mooi afscheid kunnen bezorgen", zegt Davy.

Davy Goossens loopt dit jaar maar liefst twee marathons in twee maanden tijd. Op 25 september trekt hij naar Berlijn en op 20 november volgt Valencia. "Ik steun deze keer twee goede doelen en daarom loop ik twee marathons. Dat wordt afzien, ja, maar afzien is relatief. Mijn mama heeft veel meer afgezien in haar moedig gevecht tegen kanker. En zij, net zoals zo vele andere mensen, heeft er niet voor gekozen", aldus Davy.

Davy's mama was erbij toen hij in 2013 de Mount Ventoux opliep. De eerste van een lange reeks stunts voor het goede doel.
Anthony Statius Davy's mama was erbij toen hij in 2013 de Mount Ventoux opliep. De eerste van een lange reeks stunts voor het goede doel.

Waardig afscheid

"Op 24 december 2015 moest ik afscheid nemen van haar, ze verloor de strijd na drie jaar hard vechten", zegt Davy. "Zij was er bij toen ik mijn eerste uitdaging op de Mont Ventoux haalde. Eind november werd beslist om alle behandelingen te stoppen en over te gaan op palliatieve thuiszorg. Het is onbeschrijfelijk wat deze vrijwilligers voor haar, maar ook voor ons hebben gedaan. Hun empathie is grenzeloos. Hun zorg en luisterend oor hebben ervoor gezorgd dat mama een waardig en mooi afscheid kreeg. Ik wil deze mensen dan ook bedanken."

Niet eerste stunt

Het is niet de eerste keer dat de eigenaar van Switch Medifun Fitness in Vinderhoute een sportieve stunt doet voor het goede doel. In 2012 richtte Davy samen met kinesist Wouter D'Haenens Switch Steunt op. Na een hele reeks sportieve uitdagingen, met als hoogtepunt de beklimming van de Mont Ventoux in 2013, schonken zij een nieuwe rolstoel aan Dimitri Kinna, een klant van de club die na een verkeersongeval verlamd was geraakt.


"Het jaar daarop veranderde Switch Steunt in Move To Serve", vertelt Davy. "Het doel is om mensen met een bepaalde aandoening of beperking te helpen door hen financieel te steunen, of door hun aandoening en de bijhorende organisaties onder de aandacht te brengen. Om dit mogelijk te maken wordt elk goed doel gecombineerd met een sportieve uitdaging of evenement. Als eerste uitdaging trokken legden we met vijf fietsers 1.000 kilometer door Frankrijk af. Vorig jaar liep ik de marathon van Amsterdam voor Lars, een jongetje die aan de zeldzame ziekte TSC (Tubereuze Sclerose Complex) lijdt en ook dit jaar loop ik opnieuw een marathon om deze ziekte meer onder de aandacht te brengen. Op 28 mei lanceerden we ook nog onze eerste Move to Serve Run. Met 180 deelnemers konden we spreken van een succesvolle eerste editie."


"Voor de marathons in Berlijn en Valencia kan ik rekenen op de steun van Wouter en Eva, de andere kinesiste van Switch Medifun. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door voor 5 euro een gokje te wagen naar de eindtijd op mijn marathons", besluit Davy. Meer info via www.movetoserve.be.