Deerlijk neemt maatregelen om tekort aan monitoren op te vangen: pas vanaf 4 jaar naar de speelpleinwerking en maximum 160 kinderen per dag

 In Deerlijk worden alvast een aantal maatregelen ingevoerd om de kwaliteit van de speelpleinwerking te kunnen blijven garanderen.
Bert Schelfhout In Deerlijk worden alvast een aantal maatregelen ingevoerd om de kwaliteit van de speelpleinwerking te kunnen blijven garanderen.
Dat speelpleinwerkingen overal in Vlaanderen te kampen krijgen met een tekort aan animatoren, kwam enkele dagen geleden nog in het nieuws. In Deerlijk worden alvast een aantal maatregelen ingevoerd om de kwaliteit van de speelpleinwerking te kunnen blijven garanderen. 

Maatregelen zijn onder andere het optrekken van de minimumleeftijd van kinderen die naar de speelpleinwerking kunnen komen, de invoering van een maximumgrens van het aantal kinderen dat per dag ingeschreven kan worden en een maximum aantal kleuters voor zwemuitstappen.

“Elk jaar stijgt het aantal kinderen die zich in de vakantieperiodes inschrijven voor de Deerlijkse speelpleinwerking”, zegt schepen van Jeugd Bert Schelfhout (Open Vld) “Tegelijk daalt het aantal monitoren lichtjes. We voeren daarom een aantal aanpassingen door aan het reglement. Die moeten niet alleen de kwaliteit van onze werking garanderen, maar ook onze monitoren blijven motiveren. We trachten hen te ontzorgen, zodat ze kunnen doen wat ze het liefst doen: de kinderen animeren.” 

Voortaan kunnen kinderen enkel vanaf het jaar dat ze 4 worden naar de speelpleinwerking, en niet langer vanaf 2,5 jaar. “Vorig jaar ging het om 10 kinderen op jaarbasis. Die eisten een derde van de tijd van de monitoren op, wat ten koste gaat van de werking van de anderen. In heel wat andere speelpleinwerkingen worden grenzen van 4 of 5 jaar gehanteerd of is er een verplichte zindelijkheid”, zegt Schelfhout. 

“Inschrijven voor de speelpleinwerking kan ten vroegste twee weken voor de start van iedere vakantie. In de krokus-, paas- en herfstvakantie geldt een maximum van 50 kleuters en 80 lagere schoolkinderen. In juli en augustus is de maximum 70 kleuters en 90 lagere schoolkinderen per dag. Er is geen limiet op het aantal tieners per dag. Voor de daguitstappen, meer bepaald het zwemmen met kleuters, geldt een maximum van 15 kleuters per dag. Vorig jaar waren er ongeveer drie dagen dat de maximum overschreden werd.”

In de kleine vakanties zijn er gemiddeld 11 monitoren elke dag present, in de grote vakantie zijn dat er 13. “Als het aantal monitoren significant stijgt, zullen we ook het maximum aantal inschrijvingen verhogen. Bij aanvang van elke vakantieperiode wordt die afweging gemaakt”, zegt  Schelfhout. “De aanpassingen volgen na nauw overleg met de speelpleinwerking. Na dit seizoen zullen we de aanpassingen ook evalueren.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video