Bijna 400 banen op de tocht in textielsector

TAPIJTFABRIKANT ROGER VANDEN BERGHE STOPT EIND DIT JAAR

Tapijtfabrikant Roger Vanden Berghe sluit binnenkort de deuren.
Foto Henk Deleu Tapijtfabrikant Roger Vanden Berghe sluit binnenkort de deuren.
Er staan in de textielsector in en rond Waregem bijna vierhonderd banen op de tocht. Niet alleen interieurstoffenweverij Escolys uit Ingooigem (Anzegem) wil de deuren sluiten. Ook tapijtenfabrikanten Roger Vanden Berghe uit Beveren-Leie en Tansens & Casaert uit Deerlijk kondigden aan er nog voor het einde van het jaar mee te willen stoppen.

De grootste impact op de tewerkstelling hebben de plannen van familiebedrijf Roger Vanden Berghe om in vereffening te gaan. In de vestiging in Beveren-Leie werken nog 143 personeelsleden die één voor één moeten vrezen voor hun job. Maar ook de 160 werknemers die sinds 2011 in Bulgarije werken, ontsnappen niet. "We kampen met een enorme terugval aan bestellingen", licht financieel directeur Franky Desmet toe. "Door de Brexit, de enorme val van de Turkse lira, het isolement van Iran en Qatar, protectionistische maatregelen en politieke ontwikkelingen in Noord-Afrika.. Dat zijn voor de Raad van Bestuur te veel knipperlichten tegelijk. Niets wijst er op dat er op korte termijn een heropflakkering zal komen. Het is nu aan de Algemene Vergadering om de intentie van de Raad van Bestuur te bekrachtigen en een vereffenaar om te beslissen hoe het verder gaat. De familie Vanden Berghe opteert voor een vereffening omdat alle schuldeisers, personeelsleden en leveranciers dan op een correcte manier behandeld en uitbetaald zouden kunnen worden. Zij nemen de beslissing met veel pijn in het hart . Heel jammer."

Verslagenheid

"Roger Vanden Berghe was altijd een toonaangevend bedrijf dat volop investeerde in een modern machinepark. De werknemers reageerden natuurlijk verslagen op het nieuws. Zij hadden wel een herstructurering verwacht - er was heel wat economische werkloosheid - maar geen sluiting. Dat ook de Bulgaarse vestiging, die aan veel lagere lonen werkt- ook dicht gaat, hadden ze al helemaal niet verwacht." "Het was een goed bedrijf dat veel inspanningen leverde maar de markt ligt op zijn gat", reageert een arbeider teleurgesteld.De vakbonden zitten de komende weken aan tafel met de directie om een sociaal plan op te maken. Net zoals Vanden Berghe opteert ook Escolys, waar 65 personeelsleden werken, voor een vereffening. "Bij een vereffening is er een tewerkstellingscel die het personeel naar een andere job probeert te begeleiden", weet Yrida Decroubele van de socialistische vakbond ABVV."


Net zoals Escolys ontstond de firma in de jaren zestig. Na de plotse dood van Roger in 1971 bouwde zijn echtgenote Esther Desloovere het bedrijf uit tot een echte wereldspeler. In de jaren tachtig maakten Bert en Koen Vanden Berghe hun intrede in het management.