"Eerbetoon aan overleden twintigers"

ZANGER BRENGT OP ALLERHEILIGEN ODE OP KERKHOF MET LIED 'GRACE'

Het project 'Reveil' bracht ode aan onder meer Robbie Van Eeckhout die in 2012 omkwam bij een ongeval. Hij ligt begraven naast Alexander en Debbie die in hetzelfde jaar stierven.
Xavier Coppens Het project 'Reveil' bracht ode aan onder meer Robbie Van Eeckhout die in 2012 omkwam bij een ongeval. Hij ligt begraven naast Alexander en Debbie die in hetzelfde jaar stierven.
Op het kerkhof van Deerlijk heeft Pieter Deknudt (31) zaterdag een ode gebracht aan vier twintigers die twee jaar geleden het leven lieten. In acht maanden tijd verloor Deerlijk vier jongeren die allemaal een band hadden met de studentenclub Moeder Deerlijkse. Hoogtepunt van het project 'Reveil' was het aangrijpende lied 'Grace' dat Deknudt in primeur lanceerde.

2012 was een erg zwart jaar voor Deerlijk. Twee leden van Moeder Deerlijkse en twee vriendinnen van twee andere leden lieten in amper acht maanden tijd het leven. Op 14 april overleed Robbie Van Eeckhout (24) op zijn verjaardag na een dramatisch verkeersongeluk. Twee maanden later werd het levenloze lichaam aangetroffen van Debbie Maveau (23) in Nepal. Ze bleek vermoord te zijn tijdens een trektocht door de Himalaya. Nog eens twee maanden later stapte Alexander Dewaele (25) uit het leven en begin november van datzelfde jaar werd Jolien Lanneau (22) getroffen door een trombose.


"Ik kende alleen Robbie Van Eeckhout erg goed", vertelt Pieter Deknudt (31), zanger van de Deerlijkse groep Zinger. "We wonnen in 2011 nog het Gentse Rockconcours De Beloften, maar na de tragische overlijdens bleef het tot in 2014 stil met onze groep. Toch zat ik niet stil, want ik wilde een lied brengen als eerbetoon aan de twintigers die veel te vroeg uit het leven gerukt zijn." Met het lied 'Grace' vertelt Deknudt hoe we niet kunnen onderhandelen over de dood. We hebben niet te kiezen wie en wanneer iemand uit ons midden verdwijnt. Tijdens de opname van een videoclip werd Deknudt trouwens opnieuw getroffen door menselijk leed. (zie kaderstuk) "Uit respect voor de doden en begraafplaatsen wilde ik het nieuwe nummer lanceren op de plaats waar drie van de vier twintigers begraven liggen. Uit angst voor negatieve reacties nam ik contact op met de heemkring en de cultuurdienst. Maar die waren bijzonder enthousiast."

Initiatiefnemer van de herdenkingsplechtigheid op het kerkhof was zanger Pieter Deknudt van Zinger.
Xavier Coppens Initiatiefnemer van de herdenkingsplechtigheid op het kerkhof was zanger Pieter Deknudt van Zinger.

Verhalen

Het project Reveil lokte op Allerheiligen meer dan driehonderd aanwezigen naar het kerkhof van Deerlijk. Naast muziek van Zinger en de fanfare werden vier verhalen verteld van evenveel overledenen. Brecht Goerlandt (27) bracht een anekdotisch verhaal over zijn vriend Robbie Van Eeckhout. "Geen makkelijke opdracht, maar mijn goesting doet er even niet toe", zegt Brecht. "Toen Pieter mij vroeg of ik een moment van herinnering wilde brengen, heb ik niet getwijfeld. Het was lastig, want zijn overlijden zit nog vers in het geheugen. Over de drie andere jongeren werd zaterdag niets verteld, maar met het eerbetoon aan Robbie denken we ook aan de andere jongeren. Alexander, Robbie en Debbie liggen hier trouwens naast elkaar begraven."


De ouders, zus, familie en vrienden van Robbie waren allemaal aanwezig op de plechtigheid. Mama Marijke Bekaert was zichtbaar ontroerd. "Reveil gaf me een erg warm gevoel. Het doet deugd te voelen dat Deerlijk mijn zoon niet vergeten is. Toen ik hoorde dat er muziek aan te pas kwam, was ik verheugd. Mijn zoon was immers ook muzikant." Het ziet ernaar uit dat Reveil volgend jaar een vervolg zal kennen.