Jeugdspelers krijgen training van Juventus-coaches: “Veel serieuzer dan een gewoon voetbalkamp”

Juventus Academy geeft training op terrein van vierdeprovincialer JV De Pinte

De deelnemers van het voetbalkamp van Juventus Academy bij JV De Pinte.
Gianni Barbieux De deelnemers van het voetbalkamp van Juventus Academy bij JV De Pinte.
Siska Haeck.
Gianni Barbieux Siska Haeck.
Een vijftigtal jonge voetballers krijgt deze week training van twee coaches van de Italiaanse topclub Juventus. Voor het eerste voetbalkamp in Oost-Vlaanderen kozen de Italianen voor de terreinen van vierdeprovicialer JV De Pinte. “Een unieke kans om dit mee te maken. Hier leer je veel meer bij dan op een gewoon voetbalkamp”, zegt de twaalfjarige Siska Haeck.

Het sportpark Moerkensheide in De Pinte wordt deze week eventjes ingepalmd door Italiaanse voetbaltrots.  Een vijftigtal jonge voetballers krijgt er les van Vincenzo De Caro en Davide Zappaterra, twee coaches van Juventus Academy, het opleidingscentrum van de Europese topclub uit Turijn. Het ‘Juventus theme song’ schalt af en toe door een grote speaker, de zwart-witgestreepte truitjes zijn perfect gestreken en op het menu staan bijna uitsluitend Italiaanse lekkernijen, alles voor het imago.

“Dit is geen gewoon voetbalkamp”, benadrukt Dominique De Jonghe-Longordo, de Italiaans-Belgische manager van Juventus Academy Vlaanderen. “De nadruk ligt op techniek en discipline, zonder het spelplezier uit het oog te verliezen, natuurlijk. We proberen ons te onderscheiden van gewone voetbalkampen door het niveau van de trainingen zo hoog mogelijk te leggen. Daarom werken we met erkende trainers van Juventus. Zij spreken een mix van Engels, Frans en Italiaans, maar in voetbal hanteren we een universele taal en de jongeren zijn allemaal mee. Mochten er problemen zijn, dan kunnen de trainers van JV De Pinte te hulp schieten.”

Serieuzer en strenger

Eén van de deelnemers is de twaalfjarige Siska Haeck, het enige meisje op het veld. “Ik merk wel een verschil met andere voetbalkampen”, zegt Siska. “Het is serieuzer en de trainers zijn een beetje strenger, maar ik heb al heel wat bijgeleerd. Zo hebben we geoefend op een ‘Ronaldo’, de typische schaarbeweging die Cristiano Ronaldo veel gebruikt. Dat ik het enige meisje ben, stoort me niet. De meeste jongens kennen mij en ik vind dat jongens en meisjes gelijkwaardig zijn, ook op het voetbalveld. Later zou ik graag bij de KAA Gent Ladies spelen.” Ook Lorenzo (12) is enthousiast over de stage: “Ik woon in Halluin in Frankrijk, maar toen ik hoorde dat Juventus hier kwam training geven, wou ik er absoluut bij zijn. Ook mijn broer en mijn twee neven hebben zich ingeschreven.”

Vorige week organiseerde Juventus Academy in Dosko Beveren voor het eerst een voetbalstage in Vlaanderen en De Pinte is de eerste Oost-Vlaamse gemeente die de Italianen op bezoek krijgt. “We zijn zeer streng in het selecteren van een locatie, maar sportpark Moerkensheide is onmiddellijk in de smaak gevallen”, zegt Dominique De Jonghe-Longordo. “Dat JV De Pinte in vierde provinciale speelt, maakt geen verschil. We denken in functie van de kinderen. De deelnameprijs ligt met 275 euro aan de hoge kant, maar de deelnemers krijgen hiervoor  vijf dagen training, een Adidas-tenue, een voetbaltas, een lederen bal van Juventus en kans op selectie voor een trainingsstage. Bij Juventus is het motto dat ieder kind de kans moet krijgen om te kunnen voetballen en daarom hebben we deze week ook elf gratis plaatsen voorzien voor jongeren van Move 9000, het buurtsportproject van de Gentse vzw Jong.”

Sidi Diarra (15) uit Gentbrugge is één van de jongeren die via Move 9000 een van die felbegeerde plekjes kon bemachtigen. “Ik ben ontzettend blij dat ik kan deelnemen aan dit kamp”, zegt Sidi. “Ook mijn broer Souleymane is mee en we amuseren ons. Ik ben hevig supporter van Juventus, vooral van Moise Kean, en ik nu training krijg van zijn club is fantastisch.” Op woensdag 17 april mocht ook vzw De Bolster uit Munkzwalm, de voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking, een dagje meetrainen.

De volgende Vlaamse stages van Juventus Academy vinden in juli plaats in Kapellen, Varsenare en Oosterzele. Meer info via www.juventus.com/campbelux.

Sidi Diarra in actie.
Gianni Barbieux Sidi Diarra in actie.
Lorenzo Fernandez.
Gianni Barbieux Lorenzo Fernandez.
De Italiaanse coaches Vincenzo De Caro en Davide Zappaterra.
Gianni Barbieux De Italiaanse coaches Vincenzo De Caro en Davide Zappaterra.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.