Tweede verblijvers protesteren tegen taks

GEMEENTE ONTVANGT ZEVENHONDERD BEZWAARSCHRIFTEN

Tweede verblijvers Albert en Claudine delen pamfletten uit.
Benny Proot Tweede verblijvers Albert en Claudine delen pamfletten uit.
De Panne heeft zevenhonderd bezwaarschriften ontvangen tegen de verhoging van de taks op tweede verblijven. Meer dan vierhonderd van die bezwaren kwamen van mensen die in de drie recreatiedomeinen in de Duinhoekstraat een tweede verblijf hebben. "Wij dragen dubbel zoveel bij voor de gemeentekas dan de Pannenaren zelf dus dit is discriminatie", zegt woordvoerder Edwin Lustermans.

De tweede verblijvers van De Panne voelen zich gesterkt door de recente uitspraak van het Hof van Cassatie. Die gaf twee tweede verblijvers in Koksijde gelijk in hun protest tegen de verhoging van de taks. Die belasting steeg dit jaar van 610 naar 850 euro. Het Hof vond dat die belasting indruiste tegen het gelijkheidsbeginsel. Net zoals in Koksijde moeten inwoners van De Panne geen personenbelasting betalen en moeten mensen met een tweede verblijf wel een taks betalen. Tijdens het weekend van de tweede verblijven in De Panne deelden Mieke en Marleen flyers uit waarin ze mensen aanmoedigden om protest aan te tekenen op www.2homebelgium.org. Het duo heeft een tweede verblijf in een van de drie recreatiedomeinen (Duinhoek I en II en Duinendaele) in de Duinhoekstraat in Adinkerke.

De meeste bezwaren waren van mensen met een tweede verblijf in de Duinhoek.
Benny Proot De meeste bezwaren waren van mensen met een tweede verblijf in de Duinhoek.

Lang gespaard

Ook Edwin Lustermans heeft daar al tien jaar een stulpje en vat de zorgen samen. "Zo goed als alle mensen van die drie recreatiedomeinen hebben een bezwaarschrift ingediend. Alle tweede verblijvers samen zorgen voor ongeveer 12 miljoen euro inkomsten voor de gemeentekas van De Panne terwijl de Pannenaren slechts 5,6 miljoen euro bijdragen. We vinden dat alle inwoners mee moeten betalen om het begrotingsgat te dichten. Het is een misverstand dat tweede verblijvers kapitaalkrachtiger zijn. Veel mensen hebben lang gespaard voor hun huisje of appartement aan zee."

Drie maanden

"Waarom moeten mensen met een tweede verblijf meer dan dubbel zoveel bijdragen voor dezelfde diensten? Bovendien zijn we hier slechts drie maanden of minder", vervolgt Edwin. "Daarnaast mogen we ons niet domiciliëren op ons tweede verblijf omdat het een recreatiedomein is. We worden dus gedwongen tweede verblijver te zijn. We hebben nu bezwaarschriften ingediend en dringen aan op een dialoog met de burgemeester. Hopelijk heeft ze oor naar onze argumenten en daalt de taks. Zo niet, zullen we verdere juridische stappen ondernemen."


Burgemeester Ann Vanheste (DAS) is niet van plan iets te wijzigen aan het reglement. "Van de zevenhonderd ingediende bezwaarschriften waren er honderd terecht. Die mensen zullen we terugbetalen. Dat komt omdat verblijven kleiner dan 45 vierkante meter slechts 610 euro taks moeten betalen. De overige 600 bezwaarschriften moeten we nog verwerken. We hebben in totaal 7.679 betalingsuitnodigingen verstuurd naar tweede verblijvers", zegt Vanheste.

Platform

"De taks ligt voor drie jaar vast. Ik begrijp het onbegrip maar de verhoging was nodig", zegt Vanheste. "Onze taks is trouwens niet hoger dan in andere kustgemeenten. Ik sta wel open voor een platform voor tweede verblijvers. Zij mogen gerust inspraak hebben in gemeentelijke zaken die hen aanbelangen. Van discriminatie is geen sprake. Ook Pannenaren die een tweede verblijf hebben in de eigen gemeente moeten die taks betalen."