Schepen met eenmanslijst naar de kiezer

BRAM DEGRIECK VERLAAT LIEVER CD&VPLUS DAN IN KARTEL TE STAPPEN

Bram Degrieck is voortaan onafhankelijk schepen.
Foto Proot Bram Degrieck is voortaan onafhankelijk schepen.
Bram Degrieck (41) verlaat CD&Vplus en trekt in 2018 alleen naar de kiezer. "Het kartel van DAS en CD&Vplus vind ik een slechte zaak voor de democratie. Ik wil daar niet aan meewerken." Degrieck blijft schepen tot de verkiezingen, maar dan wel als onafhankelijke.

Degrieck behaalde in 2012 liefst 649 voorkeurstemmen, de derde beste score binnen CD&Vplus. Nu verlaat hij de partij. "Ik zie mezelf niet op een 'lijst van de burgemeester' staan, want beide partijen (DAS en CD&Vplus trekken als kartel naar de kiezer, nvdr) verliezen een stukje van hun eigenheid, en dat is jammer. Ik ben liever eerlijk met mezelf", stelt Degrieck. "Ik heb ook totaal geen zin om met een andere bestaande partij in zee te gaan. Het gedachtegoed van Open Vld en N-VA, die nu de oppositie vertegenwoordigen, spreekt me totaal niet aan. Ik heb besloten om geen partij op te starten, maar wel met een eenmanslijst mijn kans te wagen en het oordeel van de kiezer af te wachten. Ik zie het als een persoonlijke graadmeter. Krijg ik voldoende stemmen, dan zetel ik in de gemeenteraad, is dat niet het geval, dan komt er wat meer tijd vrij voor mijn gezin en bedrijf. Uiteraard heb ik wel nog politieke ambities. Ik ben al zeventien jaar gemeenteraadslid en zes jaar schepen. Dat gooi je niet zomaar weg. Maar als één man naar de kiezer trekken, betekent dat ik na 2018 wellicht in de oppositie zal terechtkomen. De kans op een coalitie met de meerderheid zal klein zijn, want die zal mij mathematisch niet nodig hebben."


Degrieck is niettemin ambitieus. "Het is geen geheim dat ik ooit wel eens burgemeester van De Panne wil worden", zegt de schepen. Zijn vader Johan was een tijdlang burgemeester van de kustgemeente. "Sommigen vinden dat doel misschien hautain, maar ik ben niet te beroerd om dat openlijk te zeggen. De kiezer zal bepalen of ik die droom ooit zal kunnen waarmaken. Toch ben ik nuchter genoeg om te stellen dat ik niet onmisbaar ben. Ik zie mijn huidige schepenmandaat als een betaalde hobby waar ik veel tijd en energie in steek. Maar mijn gezin, gemoed en bedrijf zijn belangrijker dan een politiek postje."

Werk aan de winkel

Hoe moet het nu verder? "Tot oktober 2018 blijf ik op post als onafhankelijk schepen voor Toerisme, Milieu en Ruimtelijke Ordening", geeft Degrieck nog mee. "Ik wil de structuur binnen de toeristische dienst nog verder op punt zetten. Het afvalverhaal dat we aan het schrijven zijn, wil ik met een positieve boodschap afsluiten. Tot slot liggen er ook nog wat ruimtelijke plannen op tafel die ik wil finaliseren. En daarna wordt het politiek wat rustiger. Tijd voor een nieuw hoofdstuk."