Ontdek de zee in al haar facetten

ONTHAAL, BAR EN GROENE WINKEL IN DUINPANNE KLAAR

Coördinator Emanuel Demey en gedeputeerde Guido Decorte in het vernieuwde bezoekerscentrum.
Foto Benny Proot Coördinator Emanuel Demey en gedeputeerde Guido Decorte in het vernieuwde bezoekerscentrum.
Het onthaal, de bar en de groene winkel in het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne zijn afgewerkt. In een tweede fase pakt de provincie de museuminrichting aan. Tegen volgende zomer moeten alle binnenwerken achter de rug zijn. Kostenplaatje van dat alles is 1,4 miljoen euro.

Tijdens de herfstvakantie zal Duinpanne in de Olmendreef opnieuw open zijn. Maandagnamiddag vormt Hallo-wien-ist de eerste activiteit met het vernieuwde centrum als uitvalsbasis. "De nieuwe naam Duinpanne past veel beter bij de omgeving dan de vorige naam De Nachtegaal", vindt gedeputeerde Guido Decorte (CD&V). "De tentoonstelling was verouderd, de bezoekers vonden niet zo vlot hun weg en in de cafetaria ervaarde je te veel het gevoel van een eetzaal met lange tafels. Eind maart dit jaar braken we de muren af, richtten we één centrale balie in met een groene shop waar je bijvoorbeeld strandmateriaal gemaakt uit gerecycleerd plastiek kan kopen. De bar is gezelliger met kleinere tafels die we educatief hebben aangekleed met leuke weetjes over de zee. Die eerste fase zit erop. Daarna beginnen we aan de museuminrichting die klaar moet zijn tegen de zomer. Als sluitstuk pakken we de omgeving aan met een ruimere parking en natuurlijke toegang, een nieuw avontuurlijk speelplein voor de oudere kinderen en de aanleg van een duinentuin."

Strandvondsten

'Duinpanne, ontdek de zee' is de slogan en daar draait alles om in het nieuwe museumverhaal. "Nu al kunnen onze bezoekers de regio van Nieuwpoort tot Duinkerke ontdekken via een interactieve kaart en een regiofilm. De blikvanger in het nieuwe onthaal is het aquarium met strandvondsten zoals een zeesterretje", geeft coördinator Emanuel Demey mee. "Tegen de zomer van volgend jaar moeten de zes zalen helemaal klaar zijn. Daarin hebben we het over de biodiversiteit onder water, de zeebodem met zijn vele wrakken, de stijgende zeespiegel, de vervuiling en de gebruikers van de Noordzee. De panoramazaal vormt het sluitstuk. We willen niet met een wijzend vingertje de les spellen maar mikken op beleving in de hoop zo onze boodschap duidelijk te maken. Bezoekers zullen in een duikboot zien wat er zich onder water afspeelt, we katapulteren ze terug naar de IJstijd met een schedel van een mammoet of een walrus en we gaan met een skelet van een dwergvinvis, in 2004 aangespoeld in Nieuwpoort, aan de slag. We mikken vooral op toeristen, inwoners, tweede verblijvers, scholen en gezinnen."


De provincie investeert 1,4 miljoen euro in de Duinpanne. Het centrum is de hele herfstvakantie open van 10 tot 18 uur. Op 23 november vindt de tweede schemertocht met licht- en dansopvoeringen plaats. De maand daarop, van 1 tot 22 december, is het gesloten. Info: www.duinpanne.be.