Hotel Mon Bijou in maart tegen de vlakte voor 14 nieuwe flats en handelsruimte

Nieuwbouw telt negen bouwlagen en moet midden 2021 af zijn

Zo zal het nieuwe gebouw eruitzien.
Groep Huyzentruyt Zo zal het nieuwe gebouw eruitzien.
Zo ziet het gebouw Mon Bijou er vandaag uit.
Benny Proot Zo ziet het gebouw Mon Bijou er vandaag uit.
Hotel Mon Bijou, het beeldbepalende gebouw op de hoek van de Zeelaan en het Marktplein in De Panne, wordt in maart afgebroken. Tegen de zomer van 2021 moeten de gelijkvloerse handelsruimte en de veertien appartementen klaar zijn. De verkoop is succesvol gestart.

Mon Bijou werd gebouwd in 1905. Jaren was het een hotel. Van het oorspronkelijke pand blijft weinig over, maar wat er vandaag staat, oogt nog steeds imposant. Toch wordt het niet behouden. “Het was vooral de ligging die ons aansprak om het te kopen”, motiveert commercieel directeur Thomas Van Poucke van Groep Huyzentruyt. “Maar het pand is te verouderd en bovendien niet geschikt voor een kwalitatieve herbestemming. De omgevingsvergunning is ondertussen binnen. De gemeente legde ons wel als voorwaarde op dat we het gebouw enkel mogen afbreken als we een nieuw beeldbepalend project in de plaats realiseren. Dat zijn we van plan. In ons ontwerp springen vooral de afrondingen in het oog, net als het verticale metselwerk dat de hoogte van het gebouw zal accentueren. Het huidige gebouw heeft een gelijkvloers met vier bouwlagen, ons nieuwe gebouw zal negen lagen tellen met een penthouse. Zo wordt het pand even hoog als de omliggende appartementsgebouwen.”

De ronde hoeken en verticale voegen zijn beeldbepalend. Elk appartement heeft een terras
Groep Huyzentruyt De ronde hoeken en verticale voegen zijn beeldbepalend. Elk appartement heeft een terras

Verkoop gestart

“Net voor het kerstverlof zijn we gestart met de verkoop. De handelsruimte en de vier appartementen zijn al van de hand en we hebben ook al een paar opties op de andere flats. Een succesvolle start dus”, stelt Van Poucke vast. “We behouden de naam Mon Bijou. We realiseren een moderne woonomgeving met het accent op kwaliteit. Bij de veertien ruime appartementen is er één duplex van 240 vierkante meter (vanaf ruim 1 miljoen euro, nvdr) en één volledige verdieping van 170 vierkante meter (vanaf 855.000 euro, nvdr). Er zijn ook woonplekken met twee of drie slaapkamers en er zijn er met één of twee badkamers. Vanaf 380.000 euro heb je een stekje met twee slaapkamers, vanaf 570.000 euro één met drie kamers. Elk appartement heeft een terras. Uiteraard zorgen we voor voldoende garages en een fietsenberging. In maart breken we het oude hotel af om dan in september te beginnen met de bouw. Het project moet midden 2021 klaar zijn.”

Een toekomstbeeld van het appartementsgebouw.
Groep Huyzentruyt Een toekomstbeeld van het appartementsgebouw.

Niet zonder slag of stoot

Het nieuwe woonproject kwam er niet zonder slag of stoot. Twee jaar geleden al diende Groep Huyzentruyt een bouwaanvraag in, maar die heeft de gemeente toen geweigerd. Er werden toen ook veertien bezwaarschriften ingediend. “Dat we de vergunning eerst niet hebben goedgekeurd, had te maken met het concept dat niet voldoende in de buurt paste”, reageert burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b). “Het pand Mon Bijou is mooi, maar ziet er helemaal anders uit dan in 1905, toen het werd onthuld. Veel erfgoedelementen zijn verdwenen. Daarom is een volledige afbraak voor ons geen probleem als er in de plaats een nieuw beeldbepalend project komt. En dat is nu het geval.”

Info: www.mon-bijou.be.

Zo zal een appartement er van binnen uitzien.
Groep Huyzentruyt Zo zal een appartement er van binnen uitzien.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.