DE PANNE: Bram Degrieck (Het Plan-B) treedt in voetsporen van vader

Bram Degrieck is de nieuwe burgemeester van De Panne. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Johan, die burgervader was 1988 tot 1994.
Gudrun Steen Bram Degrieck is de nieuwe burgemeester van De Panne. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Johan, die burgervader was 1988 tot 1994.
Verrassing van formaat in De Panne, waar Bram Degrieck (Het Plan-B) de nieuwe burgemeester wordt. Zijn partij sloot een coalitie met ACTIE van Wim Janssens en N-VA met Cindy Verbrugge als lijsttrekker. Burgemeester Ann Vanheste, die nochtans de meeste voorkeurstemmen behaalde, belandt in de oppositie.

Met elf zetels tegenover tien hebben de drie meerderheidspartijen een krappe meerderheid. Het Plan-B heeft vier zetels, ACTIE zes en N-VA één. Bram Degrieck, de schepen die zich van CD&Vplus lostrok nadat die partij een kartel vormde met DAS maar wel bleef zetelen, wordt de nieuwe burgemeester. "Het wordt de legislatuur Degrieck 2.0, want mijn vader Johan was burgemeester van De Panne van 1988 tot 1994. Altijd jezelf blijven is een les die ik van hem heb geleerd en die ik zelf ook zal toepassen. Ik deed mee aan de gemeenteraadsverkiezing met een eigen project met de bedoeling om mee het beleid te bepalen. Het accent moet liggen op het creëren van een draagvlak bij grote dossiers. Ik denk maar aan de heraanleg van de Zeedijk die ik graag op de politieke agenda zou zetten. Partijgenoot Nicolas Luyssen wordt schepen. ACTIE, waarbij ook sterrenchef Stéphane Buyens zit, krijgt drie schepenen en N-VA één. Serge Vandamme (ACTIE) wordt voorzitter van de gemeenteraad. Bram Degrieck is een zelfstandig ondernemer met een eigen bouwbedrijf maar ziet dat perfect verenigbaar. "Ik draag mijn burgemeesterschap op aan mijn ouders die me altijd gesteund hebben."


Ann Vanheste vindt het jammer dat ze, ondanks het grootste aantal voorkeurstemmen, toch in de oppositie belandt. "De geschiedenis herhaalt zich. 24 jaar geleden overkwam mijn vader wijlen Willy Vanheste hetzelfde, ook met een Degrieck (de vader van Bram, nvdr). Ik zie het niet als een nederlaag door het grote stemmenaantal dat we hebben behaald. Ik laat mijn team niet in de steek en zal oppositie voeren. Ik zeg de lokale politiek nog geen vaarwel. De voorbije zes jaar stond mijn deur open voor alle inwoners en heb ik de dossiers zo goed mogelijk proberen af te werken. Ik voel me niet slecht." Vanheste bevestigde nog dat er zondag geen gesprekken zijn geweest met Het Plan-B en ACTIE.