Cafébaas moet 25.000 euro betalen na vuistslag

De 35-jarige cafébaas F.B. uit De Panne heeft de gunst van de opschorting gekregen voor een vuistslag die hij gaf aan een collega. Hij moet wel een schadevergoeding betalen aan F.L., die werd afgevoerd met een gebroken oogkas, een schedelbreuk en een hersenbloeding.

Op 15 september vorig jaar kreeg F.B. 's nachts in zijn zaak bezoek van een collega-cafébaas, de 34-jarige F.L., een vriend. Het was hun gewoonte om na sluitingstijd bij elkaar nog iets te gaan drinken. F.L. was echter dronken en vervelend. Zo tekende hij met een balpen op de muur. De man werd dan ook door F.B. buitengezet. Hij probeerde meermaals terug binnen te komen, waarop de cafébaas uiteindelijk zijn geduld verloor en hem op straat een vuistslag verkocht. De gevolgen waren dramatisch. F.L. brak zijn oogkas en viel achterover op straat. Hij liep een schedelbreuk en een hersenbloeding op. De man belandde in coma en herstelt een jaar later nog steeds. "Hij zal wellicht nooit meer kunnen werken. De man is sinds de feiten erg wisselend van karakter en is vergeetachtig. Hij heeft ook moeite om te zorgen voor zijn gezin: zijn vrouw en zijn jonge dochter", sprak de advocaat van F.L. De verdediging gaf weerwerk. "Dit zijn feiten die dagelijks gebeuren, maar meestal eindigen met een blauw oog. F.B. heeft dit dus absoluut niet gewild. Hij geeft de feiten toe, al herinnert hij ze zich niet echt meer. Hij dacht dat hij hem enkel een duw had gegeven en heeft de volgende ochtend zelf nog de politie gebeld."


F.B. betoonde veel spijt. "Ik hoop dat ik hem ooit eens zal kunnen spreken om te zeggen hoeveel het me spijt. Ik neem mijn verantwoordelijkheid op om zijn schade te betalen." Die schadevergoeding bedraagt 25.000 euro, maar dat bedrag zal wellicht nog oplopen. (JHM)