“Westhoekreservaat moet opnieuw Sahara van De Panne worden”: ANB verwijdert alle groen

Zo zag het Westhoekreservaat er in 1993 uit
Marc Leten Zo zag het Westhoekreservaat er in 1993 uit
Zo ziet het Westhoekreservaat er vandaag uit
ANB Zo ziet het Westhoekreservaat er vandaag uit
Dit en volgend jaar zal het Agentschap Natuur en Bos (ANB) begroeiing in het Westhoekreservaat in De Panne verwijderen. Zo moeten de duinen weer stuiven.

Het Westhoekreservaat is 340 hectare groot en daarmee het grootste en oudste duinengebied in ons land. In 1993 (zie foto Marc Leten) kon je nog spreken van de Sahara van De Panne. Vandaag is het groen overal, en daar wil ANB iets aan doen. “Helmgras en duindoorn nemen de bovenhand”, zegt projectleider Reinhardt Strubbe. “Het ooit zo gevarieerde duinenlandschap is daardoor stilaan aan het verdwijnen. Als de wind zijn werk kan doen ,ontstaan er verschillende soorten duinen en dat komt de fauna en flora ten goede. Daarom zullen we dit jaar en volgend jaar een stuk van 8,6 hectare open duinlandschap creëren.” De werken passen in het Vlaamse en Franse Interreg-project Vedette, een grensoverschrijdende duinengordel tussen Duinkerke en Westhoek. 

Over de geplande werken in het Westhoekreservaat loopt nog tot eind februari een tentoonstelling in de bibliotheek van Veurne. In april en mei reist die expo door naar Leffrinckoucke en in juli naar Bray Dunes. Nieuwpoort komt in september aan de beurt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bart Verkest

    Struweel, bessen, bladeren, groen in het algemeen bieden beschutting, nestplaatsen, doet aan fotosynthese en zoveel meer. Zal deze ingreep zoveel meer natuurwaarde bieden?