"Stad heeft contractbreuk gepleegd"

FRITURIST NAAR RECHTBANK OM GEDWONGEN SLUITING AAN TE VECHTEN

Jurgen Gevers tijdens zijn wereldrecordpoging frieten bakken, die eigenlijk al van voor de start mislukt was.
Foto Proot Jurgen Gevers tijdens zijn wereldrecordpoging frieten bakken, die eigenlijk al van voor de start mislukt was.
Frituur Plaza op de markt in De Panne is sinds zaterdagnacht niet meer. De frituur moest op 1 oktober dicht van het stadsbestuur. De geplande wereldrecordpoging frieten bakken ten voordele van Think Pink ging nog door, maar was vooraf al een verloren zaak. Uitbater Jurgen Gevers (42) gaat in beroep tegen de gedwongen sluiting.

Frieten en snacks aan de helft van de prijs. Daar kwam zaterdag een massa Pannenaars en menig toevallig toerist op af. Jurgen Gevers was al sinds vrijdagmiddag gestart met de wereldrecordpoging frieten bakken. Maar die recordpoging - onafgebroken frieten bakken van vrijdagmiddag tot zondag - was gedoemd te mislukken aangezien de frituur op 1 oktober al dicht moest. Toch zamelde uitbater Jurgen Gevers nog tweeduizend euro in voor Think Pink. "Ik ben een man van mijn woord en liet de actie toch doorgaan. Uiteraard wil ik ook in schoonheid eindigen. Ik ben erg opgezet met de vele steunbetuigingen", zegt Jurgen.

Contractbreuk

"Het schepencollege is zijn beloftes niet nagekomen. In het contract stond duidelijk dat de frituur tot eind 2018 open mocht blijven. Het stadsbestuur heeft contractbreuk gepleegd en daarom stap ik naar de rechtbank. Op 8 oktober komt de zaak voor en ik hoop op een vonnis op 23 november", vertelt de frituuruitbater.


Gevers wil niet weg van het marktplein, ondanks verschillende tegenvoorstellen van het stadsbestuur, zoals een concessie voor een mobiel frituur op de markt tijdens de werken en later ergens anders in het centrum van De Panne. "Ik begrijp niet dat er op de nieuwe markt geen plaats is voor een frituur. Ik zit hier al jaren en heb veel vaste klanten", zucht Gevers.

Termijn

Schepen voor Openbare Werken Johan Blieck (CD&Vplus) ziet het echter anders. "We hebben verschillende voorstellen gedaan, maar hebben nooit antwoord gekregen. En zo zijn we in deze situatie beland. Wij hadden het ook liever anders gezien. We zullen zien wat de rechter beslist. De termijn van de concessie liep inderdaad tot eind 2018, maar er staat ook dat de concessietermijn steeds eenzijdig kan opgezegd worden", legt Blieck uit.