"Niet nóg eens zo'n schrikbewind"

PERSONEEL CERVO GO DE PANNE MELDT ZICH ZIEK NU DIRECTEUR TERUG IS

Thiéry Tachel dient zich na enkele jaren weer aan als directeur van Cervo Go De Panne. De 18 administratieve personeelsleden meldden zich meteen collectief ziek.
rv Thiéry Tachel dient zich na enkele jaren weer aan als directeur van Cervo Go De Panne. De 18 administratieve personeelsleden meldden zich meteen collectief ziek.
Alle 18 administratieve personeelsleden van het volwassenonderwijs Cervo Go in De Panne hebben zich ziek gemeld. De reden? Hun vroegere directeur Thiéry Tachel verscheen terug op school. Hij was daar vier jaar vastbenoemd en mag volgens de wet nu zijn functie weer opeisen. Het personeel steigert. "Die man voerde hier een schrikbewind."

Een administratief personeelslid getuigt anoniem. "Van 2010 tot 2014 was Thiéry Tachel directeur van Cervo Go Westhoek. Hij kreeg die functie omdat hij de toenmalige directeur via de Raad van State heeft kunnen opzijschuiven omdat die niet over de juiste akte beschikte. Al snel kwam zijn dominante karakter naar boven. Hij begon mensen zo erg te pesten dat sommige in ziekteverlof moesten. De vriendjespolitiek was duidelijk voelbaar. Hij voerde een beleid van schreeuwen, schelden en bedreigen. Hij genoot de volle steun van de toenmalige algemeen directeur, dus daar konden we met onze klachten niet terecht. Ook via de arbeidsgeneesheer lukte het niet, want de eerste stap is overleg met de directie, en dat was onmogelijk. We werden met de grond gelijkgemaakt. Daarna was hij ook nog twee jaar algemeen directeur van de scholengroep Westhoek."


Thiéry Tachel verhuist daarna naar Limburg. "In Hasselt werd hij direct aangesteld als algemeen directeur van de scholengroep Midden-Limburg. Een proefperiode was blijkbaar niet nodig. Uiteindelijk werd de samenwerking stopgezet. Er deden toen geruchten de ronde dat hij zou terugkeren naar De Panne, maar een officiële mededeling kwam er niet. Tot hij maandag plots samen met de algemeen directeur van de scholengroep en de voorzitter van de raad van bestuur in De Panne stond."

Benny Proot

Solidair

"De emoties laaiden bij veel personeelsleden hoog op. Sommige vertrokken helemaal overstuur. Dinsdagmorgen beslisten we unaniem om onder die directeur niet te werken. Ook de collega's in het secretariaat in Ieper zijn solidair. Cursisten kunnen zich online wel nog inschrijven, want zij blijven onze voornaamste zorg. De school is onze broodwinning, dus doen we er alles aan om het nieuwe schooljaar van start te laten gaan, maar niet onder het directeurschap van Tachel. Voorlopig blijven we collectief ziek. De vakbonden overleggen over verdere acties. Hopelijk hoeft het zover niet te komen."

Tijdrovende evaluatie

Algemeen directeur van de scholengroep Westhoek Véronique De Merlier heeft alle begrip voor haar personeel. "Maar het protest van de personeelsleden is niet voldoende voor een negatieve evaluatie. De functie van algemeen directeur die Tachel later kreeg, is een mandaat. Als hij daarvoor geschorst wordt, of hij stapt zelf op, dan mag hij terug naar zijn vastbenoemde ambt. In zijn geval directeur van Cervo Go Westhoek met hoofdzetel in De Panne." Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat na een negatieve evaluatie een ontslag van een vastbenoemde wél kan. "Maar aan een evaluatie gaat een tijdrovende functioneringsprocedure vooraf", reageert De Merlier. "Aangezien Tachel pas startte, staan we nog maar aan het begin van deze procedure."

Karaktermoord

Thiéry Tachel reageerde niet persoonlijk, maar via zijn raadsman Bart Staelens. "Tachel was een directeur met grote ambities en misschien heeft hij een paar heilige huisjes omvergeschopt. Nu wordt een karaktermoord op hem gepleegd. Hij klom nochtans op tot algemeen directeur van de scholengroep, en zo'n functie krijg je echt niet als je niet bekwaam bent. We streven nu naar een sereen overleg met de directie en het schoolbestuur. De conflicten moeten oplosbaar zijn." Alle partijen hopen gauw tot een oplossing te komen, en liefst tegen de start van het schooljaar komende maandag op 10 september.