"22.500 euro? Onze reuzen zijn het waard"

TEGEN LENTE 2018 ZIJN HERSTELLINGEN ACHTER DE RUG

Willy Vandevoorde van de reuzenwerking bij de vier reuzen die zo goed als hersteld zijn.
Benny Proot Willy Vandevoorde van de reuzenwerking bij de vier reuzen die zo goed als hersteld zijn.
Vier van de vijf reuzen van Adinkerke en De Panne zijn hersteld. Alleen aan de rondborstige Melina moet nog wat gewerkt worden. Maar tegen de lente van volgend jaar is het hele gezelschap in ere hersteld, goed voor een investering van de gemeente van 22.500 euro.

De kapers Aloïs en Zenobie zijn beiden ongeveer vier meter hoog en dateren uit 1949. In 2001 kreeg het reuzenkoppel een dochter, Gusta, verwijzend naar visverkoopster Gusta Krokke, die op haar beurt een paar jaar geleden trouwde met Omer Snoek in Alveringem. De oudste reus van De Panne is Jan de Moerduivel, hij werd in 1948 geboren. Jan de Moerduivel symboliseert de rover die in 1646 bij de onderwaterzetting van De Moeren in een kerktorenspits door de honger overleed. Pas in 1992 vond de Moerduivel de vrouw van zijn leven. Hij trouwde met Melina. Die reuzin van bijna vier meter hoog is gebouwd door de Veurnse beeldhouwer Luc Ledene in opdracht van het Meli-park. Typerend is haar rondborstige lijf. Roland Florizoone, zoon van Meli-stichter Alberic en oppositieraadslid, maakt zich zorgen over haar toestand. Cultuurschepen Christophe Delrive verklaarde tijdens de gemeenteraad dat haar hoofd en handen gemaakt zijn uit een mix van papier-maché en polyester, wat een herstelling tijdrovend maakt. Maar tegen de lente van volgend jaar moeten alle vijf reuzen in het nieuw staan.

Alleen aan reuzin Melina moet nog worden gewerkt.
Benny Proot Alleen aan reuzin Melina moet nog worden gewerkt.

Geraamtes hersteld

Willy Vandevoorde (69) uit De Panne, coördinator van de reuzenwerking, is tevreden. "Met een achttal vrijwilligers gaan we naar zo'n vijftien evenementen, vooral in Adinkerke en De Panne. Het vele vervoer veroorzaakte wat beschadigingen aan de reuzen, zoals scheuren in de kledij en wieltjes die niet meer zo vlot draaiden. Vrijwilligsters Melinda Meirlevede en Yvette Bauwen stikken de nieuwe kledij van de vijf reuzen. De geraamtes hebben we hersteld en de wielen zijn vernieuwd. Melina vraagt echter wat meer werk, ze heeft dan ook een grote borstomtrek (lacht). Maar dat komt allemaal in orde. Ik kijk al uit naar de voorstelling van alle reuzen in het voorjaar van volgend jaar."

Promotie

Schepen Christophe Delrive verantwoordt de investering van 22.500 euro in de herstelling van de reuzen. "Het is de eerste keer dat we de reuzen zo grondig vernieuwen. Het oplapwerk van de voorbije jaren was niet meer voldoende. De reuzen zijn voor onze gemeente een belangrijke promotie. Niet alleen op evenementen binnen de gemeente, maar ook op stoeten in de regio zijn ze te zien. Vorige maand nog rolden ze door de dorpskern van Woumen tijdens de kermis. Jan de Moerduivel was er toen nog zonder zijn Melina, maar tegen volgend jaar heeft hij zijn vrouw terug."