Vrouw die transmigrant doodreed op E40 moet niet naar rechtbank: “Ik durf nog steeds niet op de snelweg”

Brigitte reageert opgelucht, maar is na jaar nog steeds getraumatiseerd

Brigitte Vyvermans
rv Brigitte Vyvermans
De vrouw uit De Haan die begin vorig jaar een vluchtende transmigrant doodreed langs de E40 in Jabbeke, zal zich niet voor de rechtbank moeten verantwoorden. Het parket van Brugge besloot dat de vrouw geen enkele schuld trof. “Een logische beslissing”, vindt Brigitte Vyvermans, die nog steeds erg getraumatiseerd is.

Brigitte was die bewuste maandag 29 januari op terugweg naar huis toen het iets na 23 uur gruwelijk fout liep langs de E40 in Jabbeke. De politie was er net bezig met een grootschalige controleactie rond de snelwegparking. De West-Vlaamse parkings langs de E40 worden immers vaak door mensensmokkelaars gebruikt om transmigranten op vrachtwagens richting Verenigd Koninkrijk te verstoppen.

Een 39-jarige Ethiopiër zag maar één vluchtroute en liep halsoverkop de snelweg over. Ahmed Mohammed had geen oog voor het verkeer. Brigitte kon de man onmogelijk ontwijken. De Ethiopiër stierf ter plaatse. Brigitte was in shock en liet in deze krant haar emoties de vrije loop. “Ik heb iemand doodgereden. Met die stempel moet ik de rest van mijn leven verder, ook al kon ik er niks aan doen”, klonk het. 

Het parket van Brugge was maandenlang bezig met het onderzoek en heeft dat nu afgerond. Er is beslist dat Vyvermans niet voor een rechter zal moeten verschijnen. Volgens het gerecht treft de vrouw geen enkele schuld. De zaak wordt geseponeerd.

Financiële schade

Brigitte zelf reageert tevreden, maar draagt de gevolgen van de aanrijding nog steeds. “Op een autosnelweg heb ik sinds die bewuste avond niet meer gereden”, zucht Vyvermans. “De angst is nog te groot. Voor verre afstanden neem ik sindsdien de trein. Eigenlijk zou ik van mijn hart een steen moeten maken en gewoon de snelweg oprijden, maar voorlopig lukt het me niet. Ook ‘s avonds rijden is sinds die aanrijding veel moeilijker geworden.” 

Behalve het emotionele blijft ook de financiële kater groot. De schade aan haar wagen, zo’n 4.000 euro, wordt niet terugbetaald door de verzekering. “Ik had beter een dier aangereden, dan werd ik wel vergoed. Enkel de schade aan mijn voorruit werd betaald", aldus Brigitte. “Mijn wagen is opgelapt, maar zou eigenlijk grondiger moeten hersteld worden. Maar ja, ik ben maar een simpele werkmens en heb niet zomaar een paar duizend euro op overschot.” 

Brigitte met een hulpverlener.
Mathias Mariën Brigitte met een hulpverlener.

Opluchting

De vrouw is naar eigen zeggen wel enorm opgelucht dat ze niet voor een rechtbank moet verschijnen. “Eerlijk? Ik vind dat maar logisch. Ik kon echt niks doen aan het ongeval. Als chauffeur kan je toch niet voorspellen dat er plots iemand de snelweg zal oplopen. Ik had geen enkele schuld.”

De wagen van Brigitte Vyvermans liep fikse schade op.
Mathias Mariën De wagen van Brigitte Vyvermans liep fikse schade op.

“Al blijf ik het raar vinden dat de politie zo dicht bij de snelweg een controleactie hield. Ach, er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan de aanrijding denk. Ook in mijn wagen spookt het ongeval élke keer door mijn hoofd", besluit Brigitte met een zucht. 

Brigitte met een hulpverlener.
Mathias Mariën Brigitte met een hulpverlener.
Brigitte bij haar beschadigde wagen.
Mathias Mariën Brigitte bij haar beschadigde wagen.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karine Roeland

  Verzekeringen doen meestal moeilijk als ze moeten uitbetalen. Het is maar logisch dat ze niet aansprakelijk gesteld wordt, je kan als chauffeur niet weten wanneer iemand zomaar oversteekt.

 • Roel Corthals

  Wie betaalt de schade aan haar wagen?

 • aaron lammens

  Eindelijk toch eens een verstandige rechter maar dat het daarvoor een jaar moet duren onbegrijpelijk

 • isabel da silva

  Hoezo wordt die schade niet volledig vergoed ? Er is toch een speciaal fonds voor dergelijke gevallen . Typisch weer de verzekeringen : als je moet betalen , nu direct ! Als zij moeten betalen vinden ze wel ergens iets tussen de " kleine lettertjes " . Schande !

 • Dirk DE Bakker

  Misschien de familie aanklagen?