Voetbalveld in duinen verdwijnt

ZWAKKE PLEK BIJ DUIZENDJARIGE STORM, MAAR FORS PROTEST BIJ INWONERS

Spelers van KSK tijdens de training op het veld tussen de duinen.
Foto Proot Spelers van KSK tijdens de training op het veld tussen de duinen.
Het voetbalveld in Wenduine moet verdwijnen, tot ongenoegen van veel inwoners. Het plein ligt in de duinen en vormt een zwak punt in de kustverdediging. Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust wil dit dan ook in zijn oorspronkelijke staat herstellen. De club heeft voorlopig geen alternatief.

Op de website van de sportdienst van De Haan wordt de Kerremelkpit in Wenduine aanbevolen als het mooiste voetbalveld van de Belgische kust. Het voetbalplein in de duinen is aangelegd in 1945 en bevindt zich in het Park Prins Albert. Het gebouw met kantine en vier kleedkamers werd in 2010 gerenoveerd. Maar het Vlaams agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat eigenaar is van de gronden, wil de concessie stopzetten. "Het veld ligt in natuurgebied. We zijn al jaren vragende partij om het natuurgebied te herstellen", vertelt Kathleen Bernaert van MDK. "De duinen dienen als bescherming tegen de zee en niet om te voetballen. Wenduine is een zwakke plaats in de kustverdediging tegen de duizendjarige storm. Een voetbalveld in de duinen helpt natuurlijk niet." De beslissing stuit op fors protest in Wenduine. De Facebookpagina 'Het voetbalplein van KSK Wenduine moet blijven' heeft ondertussen al ruim 1.500 likes.

Jeugd

De spelers en de club zien hun geliefde plein niet graag verdwijnen, vooral ook omdat er geen alternatief voorhanden is. "We hebben een brief gekregen dat we vanaf volgend seizoen niet meer van het plein kunnen gebruik maken. Er was ons nochtans beloofd dat we tot 2018 konden blijven. Ondertussen is wel nog geen alternatief voor een ander plein", zegt voorzitter Marc Gijsels. KSK Wenduine heeft drie ploegen met 60 spelers. "We hebben momenteel geen jeugdploegen. We wilden wel opnieuw jongeren binnenhalen, maar voorlopig doen we dit niet zolang er geen duidelijkheid is."

Fusie?

Volgens burgemeester Peter Breemersch (Bewust) was er een mondelinge overeenkomst dat de ploeg tot 2018 kon blijven. "De concessie wordt nu toch niet verlengd. We plannen nu een overleg met MDK om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. KSK Wenduine is geen grote club, maar we moeten bekijken wat we doen met de ploegen. We zoeken een nieuwe locatie. Een fusie met De Haan is ook een optie, maar dat ligt natuurlijk gevoeliger", zegt Breemersch. Bij MDK hebben ze er geen weet van dat er een afspraak was om pas in 2018 te verhuizen. Er ligt volgens Kathleen Bernaert nog geen datum vast wanneer de concessie wordt stopgezet. "We hebben de gemeente al drie jaar geleden ingelicht. We hebben begrip voor de situatie, maar de zoektocht mag toch iets sneller gaan. Als de gemeente problemen heeft, moet ze contact met ons opnemen."