Te weinig veilige fietspaden

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DE HAAN

Een fietser in de Grotestraat. Alle partijen vinden dat de straat fietsvriendelijker moet heringericht worden.
Benny Proot Een fietser in de Grotestraat. Alle partijen vinden dat de straat fietsvriendelijker moet heringericht worden.
De veiligheid van fietsers was voor de oppositie vaak een kritisch punt op de agenda van de gemeenteraad. Wat moet er precies gebeuren?

Wilfried Vandaele van OPEN & N-VA zegt dat er te weinig gebeurt. "Op ons aandringen is het fietspad tussen de Grotestraat en Vlissegem er gekomen, net zoals het fietspad tussen De Haan en Wenduine. Voor het fietspad tussen De Haan en Nieuwmunster langs de Grotestraat liggen de fondsen en de plannen al jaren op tafel, maar het dossier is zoals zovele dossiers mismeesterd door de huidige meerderheid", aldus Vandaele.


Anders:beter wil de bestaande fietspaden veiliger maken. "Maar ook de aanleg van een fietsautostrade moet bespreekbaar zijn: voor korte verplaatsingen kan fietsen een oplossing zijn voor onze verkeersproblemen", zeggen Pieter De Bleeker en Bart Eerebout.


Vooruit! heeft ook een uitgebreide resem voorstellen. "Vooruit! wil dat er eindelijk op korte termijn werk wordt gemaakt van het mobiliteits - en fietsplan dat al sinds 2004 op tafel ligt, maar nooit werd uitgevoerd", zegt Marleen De Soete. De partij wil verder nog meer randparkings, liefst met een systeem van deelfietsen, en pleit ook voor een fietssnelweg langs de kustbaan.


Huidig burgemeester Peter Breemersch (Bewust) zegt dat er heel wat in gang werd gestoken. "De aanleg van het vrijliggend fietspad langs de Grotestraat is gepland. Momenteel gebeuren de laatste onderhandelingen voor de verwerving van de gronden. Voor de Grotestraat in centrum De Haan is er al een studiebureau aangesteld om dit stuk opnieuw veilig in te richten voor fietsers en voetgangers." (LBB)