Politieke toneel is compleet verdeeld

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN DE HAAN

Burgemeester Peter Breemersch (Bewust).
Foto LBB Burgemeester Peter Breemersch (Bewust).
Het is nog koffiedik kijken wat de verkiezingen zullen brengen in De Haan. Het politieke toneel is verdeeld in verschillende partijen. Het is dan ook een harde strijd en dat kun je al merken aan het aantal verkiezingsborden waarmee de inwoners overstelpt werden de afgelopen weken.

In 2012 kon de nieuwe partij Bewust 12 de absolute meerderheid binnenhalen en werd Peter Breemersch de nieuwe burgemeester, maar dat scenario ligt nu minder voor de hand. Bewust gaat na enkele moeilijke jaren verder met hun trouwe achterban en enkele nieuwe krachten.


Wilfried Vandaele lijkt de grote uitdager. Hij draait al lang mee in de politiek en heeft als Vlaams parlementslid voor N-VA de meeste politieke ervaring. In 2012 werd hij samen met oud-burgemeester Christine Beirens weliswaar naar de oppositiebanken verwezen na enkele jaren in het schepencollege. Andere uitdagers zijn Vooruit! met Marleen De Soete als kopvrouw. De Soete staat een beetje eenzaam in het politieke toneel, maar kon toch een volledige lijst verzamelen met CD&V en enkele nieuwkomers, zoals Kris Steen uit Wenduine.


Ook Groen komt op in De Haan. Het is afwachten of de partij een zetel zal kunnen veroveren. Momenteel is Groen niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad.


Volledig nieuw is de lijst anders:beter, een partij met alleen maar nieuwkomers in de politiek. Ze zijn het gekibbel beu en hopen met een schone lei een nieuwe politieke toekomst te kunnen schrijven in de kustgemeente. De lijst focust op thema's als communicatie en inspraak, maar ook een professioneel bestuur. Vlaams Belang levert een beperkte lijst en maakt daardoor minder kans op een zetel.


Gezien de grote verdeeldheid lijkt een scenario zoals in 2012 minder voor de hand liggend. De kans is groot dat twee of meerdere partijen samen een meerderheid zullen moeten vormen. Dat betekent dat voormalige tegenstanders of het verdeelde schepencollege misschien toch terug samen aan tafel zal moeten zitten. Of kiest de kiezer voor een wit konijn? Het is nu afwachten wie de kans krijgt om de dans te leiden en welke bondgenoten elkaar zullen vinden zondagavond. (LBB)


DE PARTIJEN DOORGELICHT


Wilfried Vandaele verzamelde voor

OPEN & N-VA

zijn trouwe medestanders van N-VA, Samen en LB, die de afgelopen zes jaar voor een stevige oppositie zorgden in de gemeenteraad. Daarnaast kon hij enkele leden van Bewust 12 overhalen om de overstap te maken. Het gaat onder andere om stemmentrekkers Marleen Schillewaert-Vercruyce, Kurt Beirens en Rudi Cattrysse.


Marleen De Soete en

Vooruit!

hebben de voorbije zes jaar hard gewerkt, maar oogstten ook vaak kritiek. De Soete werkt samen met CD&V. De partij kwam bij de vorige verkiezingen op met sp.a. Het kartel kon maar één zetel binnenhalen en die ging naar sp.a, waardoor CD&V de voorbije zes jaar naar de achtergrond verdween.

Bewust

is een doorstart van Bewust 12. De partij haalde in 2012 een overweldigend resultaat, maar kon dat nooit verzilveren in een stevig beleid. De partij heeft weliswaar nog een aanhang en kan zo wel meerdere zetels veroveren.


Twee ondernemers - schoonvader en schoonzoon - vonden dat het welletjes was met al dat politieke gekibbel en richtten met

anders:beter

hun eigen lijst op. Ze zijn alvast vastberaden om iedereen die hun mening deelt te overtuigen en een frisse wind te laten waaien door het beleid. Het is afwachten of die boodschap ook aanslaat. Als het zover is, zullen ze die belofte ook moeten waarmaken.

Groen

heeft met lijsttrekker Marleen Maes een bekende figuur in de rangen. Bij de vorige verkiezingen lukte het de partij niet een zetel te bemachtigen. Groen doet het nationaal nu weliswaar goed en lokaal kunnen ze daar misschien van profiteren. Marleen Maes wil een brug slaan tussen de verschillende partijen.


Liliane Geyskens trekt een lijst met acht namen voor

Vlaams Belang

. In 2012 haalde het Vlaams Belang amper 3,1 procent van de stemmen en heeft daarmee maar een beperkte aanhang in de gemeente.