DE HAAN: Kiezen tegenstanders voor monstercoalitie?

Bewust en Open & N-VA stranden allebei op tien zetels

Huidig burgemeester Peter Breemersch dankt zijn kiezers, hoewel het nog helemaal niet zeker is of hij de sjerp kan behouden.
Benny Proot Huidig burgemeester Peter Breemersch dankt zijn kiezers, hoewel het nog helemaal niet zeker is of hij de sjerp kan behouden.
Grote winnaars in De Haan na de verkiezingen zondag zijn er eigenlijk niet. Bewust verliest fors met 13,9 procent, maar houdt al bij al verrassend stand in de bikkelharde verkiezingsstrijd. Open & N-VA waren de grote uitdagers en winnen 7,3 procent en twee zetels. Toch lukt het Wilfried Vandaele niet om zoals verhoopt de overhand te nemen. De twee partijen halen exact hetzelfde aantal zetels. Wat nu?

De inwoners van De Haan kennen ondertussen de problemen waarmee de kustgemeente de voorbije jaren te kampen had binnen het schepencollege. Die resulteerden in schepenen die zich afscheurden en overstapten naar andere lijsten. Er kwam ook een nieuwe lijst anders:beter die voor vernieuwing wou zorgen, maar uiteindelijk amper kiezers kon overtuigen met slechts 395 stemmen of 4,1 procent.


De meerderheid van de kiezers is verdeeld tussen enerzijds Bewust met 3.544 stemmen of OPEN & N-VA met slechts 25 stemmen minder. Burgemeester Peter Breemersch (Bewust) doet het met 2.102 stemmen wel beter dan grote uitdager Wilfried Vandaele (OPEN & N-VA) met 1.848 stemmen. De kopstukken die binnengehaald werden vanuit Bewust haalden dan weer opmerkelijk minder stemmen dan 6 jaar geleden. Marleen Schillewaert-Vercruyce haalde zes jaar geleden nog 2.204 stemmen en zakt nu naar 1.065 stemmen. Ze is daarmee wel nog altijd derde binnen de lijst van OPEN & N-VA na Rudi Cattrysse.


Als twee honden vechten om het been, gaat de derde ermee lopen. Dat motto lijkt hier mogelijk te zijn, want ook al zijn ze de grootste, het is Vooruit! met lijsttrekker Marleen De Soete die op het einde van de dag een meerderheid kan aanvullen om tot aan 12 zetels te geraken. De nieuwe partij van de ex-Bewust 12-schepen, samen met CD&V en enkele nieuwkomers, heeft twee zetels met 9,4 procent van de stemmen. Vooruit! kan dus eventueel een meerderheid vormen met één van de twee grotere partijen, maar de vraag is wat ze daarvoor wil in ruil. En als ze ervoor kiest om met Bewust samen te werken komt ze in dezelfde ploeg terecht van wie ze afstand nam voor de verkiezingen, omdat het duidelijk niet meer boterde. Een samenwerking met OPEN & N-VA is ook mogelijk, maar ook de liefde tussen Wilfried Vandaele en De Soete was nooit echt groot. Vandaele had vaak harde kritiek op de schepen.


Burgemeester Peter Breemersch van Bewust gaf gisteren alvast aan om met alle partijen te willen praten. Hij is ondanks het verlies tevreden. "We hadden een daling verwacht, maar we halen toch nog een mooi resultaat als je weet dat al onze stemmenkanonnen overgestapt zijn naar OPEN & N-VA. Die partij kan desondanks maar een stijging van twee zetels verwezenlijken", zegt de burgemeester.


Zowel Marleen De Soete als Wilfried Vandaele bleven gisterenavond, nadat de stemmen officieel geteld waren, onbereikbaar voor commentaar. Dat kan natuurlijk een teken aan de wand zijn. Of beslissen de twee grote om samen een monstercoalitie aan te gaan met slechts een beperkte oppositie van Vooruit! en Groen. Die laatste konden één zetel binnenhalen voor lijsttrekker Marleen Maes. Groen haalde 7,6 procent van de stemmen. Vlaams Belang kon net als anders:beter niet genoeg stemmen verzamelen voor een zetel in de gemeenteraad.