Brandweer Westhoek wil achterstallige lonen niet betalen en gaat in beroep

Brandweer Westhoek gaat in beroep tegen het vonnis van een burgerlijke rechter in Veurne. Deze besliste dat de zone achterstallige lonen uit 2015 en 2016 moet betalen aan haar brandweerlieden.

Volgens de wet moeten brandweerlieden die in de kazerne overnachten vergoed worden voor elk uur dat ze er stand-by zijn. Maar om die wet te omzeilen, werkte de zone met een soort wachthuisjes boven of naast de brandweerkazerne. "De zone hoopte dat de wachthuisjes juridisch gezien buiten de kazerne zouden vallen. Zo zouden ze de uren waarop de brandweerlieden die in de wachthuisjes sliepen niet moeten betalen. Na protest werd het betalingssysteem veranderd in mei 2017. Maar de misgelopen vergoedingen voor 2015 en 2016 kregen de brandweermannen niet. Daarom stapten we naar de rechtbank. Ook omdat er geen diplomavergoedingen zijn", zegt advocate Julie Van Acker. Ze vertegenwoordigt 25 brandweermannen, onder wie een twintigtal vrijwilligers, uit de posten Koksijde, Nieuwpoort en De Panne. De rechtbank oordeelde in juni dat de pompiers recht hebben op de verloningen voor 2015 en 2016, samen enkele honderdduizenden euro's.

Beschadigingsoperatie

Brandweer Westhoek gaat echter in beroep. "Het vonnis gaat voor ons te ver. De rechter heeft beslist dat we de 12 uur stand-by telkens volledig moeten betalen, ongeacht of er een interventie was. Stel dat de brandweer drie uur op interventie was, moeten we 15 uur betalen. Dubbele verloning vinden wij niet kunnen", zegt Lies Laridon (CD&V), burgemeester van Diksmuide en voorzitter van Brandweer Westhoek. "De rechtbank gaf ons wel gelijk op andere vlakken, zoals wat betreft de diplomavergoedingen. Ik vind het overigens schabouwelijk dat dit enkele dagen voor de verkiezingen naar buiten wordt gebracht, terwijl dit al lang bezig is. Een beschadigingsoperatie dus", besluit zonevoorzitter Lies Laridon. (BBO)