"Ik geloof niet in een comeback"

VLAAMSE ARTIESTEN BRENGEN HULDE AAN MARVA (71)

Bart Kaëll, Marva en Gunter Neefs. Marva werd in het Kursaal gelauwerd voor haar carrière.
Benny Proot Bart Kaëll, Marva en Gunter Neefs. Marva werd in het Kursaal gelauwerd voor haar carrière.
Marva (71) werd gisteren in het Kursaal van Oostende gehuldigd voor haar carrière. De zangeres stond al 35 jaar niet meer op een podium, maar toch wordt ze - tot haar eigen verbazing - niet vergeten. Marva was dan ook immens populair in de jaren 60 en 70. Nu geniet ze van het leven in De Haan. Ze keerde 12 jaar geleden terug naar haar roots.

Heel wat Vlaamse artiesten zakten naar het Kursaal van Oostende af om hulde te brengen aan Marva tijdens de nieuwjaarsconcerten van S-Plus. Enkele collega's brachten een best-off van de grootste hits van Marva en dat zijn er heel wat. Ook de jonge generatie kent liedjes als 'oempalapapero' en toch heeft de zangeres al 35 jaar geen microfoon aangeraakt, toch niet om te zingen. Gisteren haalde ze wel nog herinneringen op met collega's voor het talrijk opgekomen publiek. De zangeres is immers nog niet vergeten, en dat doet haar deugd. "Toen ik 65 jaar werd, was er een groot feest in De Haan. Toen dacht ik dat het daarna wel gedaan zou zijn met de aandacht. Een jaar later kreeg ik een erkenning voor mijn carrière in de Eregalerij van Radio 2. Toen S-Plus met de vraag kwam, dacht ik eerst dat daar toch niemand in geïnteresseerd zou zijn. Ze bleven weliswaar aandringen en nu heb ik het me nog niet beklaagd", lacht Marva.


Marva was heel populair in de jaren 60 en 70, ze maakte meer dan 20 elpees en had ontelbare hits. Ze was jarenlang nummer één in Humo's Pop Poll als populairste Vlaamse zangeres.

Marva Mollet met producer Jean Kluger.
JVK Marva Mollet met producer Jean Kluger.

Hoogtepunt

In 1980 zette ze een punt achter haar zangcarrière, radicaal en definitief. Van die beslissing heeft ze nooit spijt gehad. "Ik wou stoppen op mijn hoogtepunt. Ik wou niet dat de mensen me bergaf zagen gaan. Ik had geen 20 jaar gewerkt aan een carrière om dan in de vergetelheid te glijden." Nochtans kwamen er genoeg vragen. "Ik word nog altijd vaak aangesproken door mensen. Ze vragen me altijd waarom ik niet meer zing, maar ik geloof niet in een comeback."


Na haar zangcarrière heeft Marva zich alvast niet verveeld. Ze deed nog meer dan tien jaar presentaties op televisie en runde samen met haar echtgenoot een zaak in verlichting. Nu springt ze nog altijd bij in de zaak, waar haar zoon ondertussen het roer heeft overgenomen. "Ik ben een bezige bij. Ik probeer ook zo veel mogelijk te genieten. Ik ga veel op reis en ik volg ook nog mijn collega's van vroeger." Marva Mollet werd geboren in Vlissegem. Ze heeft lang in Blankenberge gewoond, maar keerde 12 jaar geleden terug naar De Haan. "Ik woon er heel graag."


Heel wat collega's brachten gisteren hulde aan de zangeres.

Vrouwelijke Will Tura

Gunther Neefs zong 'Herinneringen'. Hij heeft enorm veel respect voor Marva. "Ze heeft hits gemaakt die de kracht hebben om de tijd te overleven. Zij was de vrouwelijke Will Tura. Ik heb veel bewondering voor haar. Ze is gestopt en heeft daarna nooit meer een micro aangeraakt. Dat getuigt van veel karakter. Ze heeft ook een ongelooflijke uitstraling en laat ons eerlijk zijn, het is een schone madam", lacht de zanger.