"Iemand opgesloten? Ik zit in een rolstoel"

Man riskeert jaar cel voor gijzelen en afpersen van huisbazin

Christiaan V. kwam afgezakt naar de rechtbank in een rolstoel met zijn vriendin.
Mathias Mariën Christiaan V. kwam afgezakt naar de rechtbank in een rolstoel met zijn vriendin.
Een 48-jarige man riskeert één jaar effectieve celstraf omdat hij begin dit jaar zijn huisbazin zou vastgehouden, bedreigd én afgeperst hebben. Hij ontkent de feiten en kwam afgezakt naar de rechtbank in een rolstoel. Volgens de tegenpartij speelt V. komedie.

Het was een geanimeerde discussie gisterochtend in de Brugse rechtbank. Christiaan V. (48) moest er zich verantwoorden omdat hij in februari van dit jaar zijn huisbazin zou vastgehouden, afgeperst én bedreigd hebben. De aanleiding was een huurgeschil. V. zou in enkele maanden zijn huurappartement in De Haan volledig afgebroken hebben, tot de vloer toe.


"De man woonde er sinds september 2017 en richtte heel wat schade aan. Daarop besloot mijn cliënte om naar de vrederechter te stappen en de overeenkomst te verbreken", begon de advocaat van de huisbazin het verhaal. In de wandelgangen van het gerechtsgebouw kwamen beide partijen overeen dat V. zelf laminaat zou leggen in één van de beschadigde kamers. Een bijeenkomst op het appartement in De Haan om dat te bespreken, liep zwaar uit de hand.


Over wat er zich die bewuste 22ste februari afspeelde in het appartement, lopen de verklaringen uiteen. Volgens het Openbaar Ministerie was er wel degelijk sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en afpersing. "De beklaagde hield zijn huisbazin en een schilder ruim een uur vast. Het slachtoffer was danig onder de indruk van de feiten en betaalde onder druk een som geld", sprak de procureur, die een effectieve celstraf van één jaar vorderde. De huisbazin verklaarde aan de politie dat V. meteen na haar aankomst de deur dubbel op slot draaide. "Hij bleef haar vervolgens onder druk zetten om een verklaring te tekenen waarin stond dat ze zelf voor alle kosten zou opdraaien", ging haar advocaat verder. "Toen mijn cliënte op de muur begon te bonken om buren te waarschuwen, riep V. telkens 'ai, ai ai' om te doen uitschijnen dat mijn cliënte hem aan het slaan was." Uiteindelijk kon de vrouw pas ontkomen toen ze beloofde meteen geld af te halen en terug te brengen. Volgens de verdediging zit het verhaal echter helemaal anders in elkaar. "Mijn cliënt heeft helemaal niemand vastgehouden of afgeperst", aldus meester Pieterjan Dens.


Eén van de grootste discussiepunten gisterenochtend was de gezondheidstoestand van Christiaan V., die in een rolstoel naar de rechtbank kwam. "Vandaag (gisteren, red.) verschijnt meneer plots in een rolstoel. Nochtans was dat voordien nooit het geval. Het is show. V. is veel mobieler dan hij doet uitschijnen", klonk het bij de verdediging van het slachtoffer. De beklaagde zelf liet dat niet zomaar passeren. "Ik ben bedlegerig én onschuldig. Ik heb die feiten niet gepleegd", zei hij. Zijn advocaat Pieterjan Dens gaf nog wat extra duiding. "We hebben een medisch attest die dat bevestigt", besloot meester Dens. Uitspraak op 19 oktober.