"De kwajongen in mij moest gaan"

NELE VELGHE VAN LE KOK SUR MER IN 'EXPEDITIE ROBINSON'

Nele Velghe: "Ik liep er rond met ontploft haar. Heerlijk."
VIER Nele Velghe: "Ik liep er rond met ontploft haar. Heerlijk."
Tv-kijkers én kandidaten hebben uitgekeken naar de nieuwe reeks van Expeditie Robinson, sinds donderdag te zien op VIER. Een van hen is Nele Velghe (37), die samen met haar man restaurant Le Kok Sur Mer in Vlissegem uitbaat. "Het programma gaf me een nieuwe kijk op het leven", vertelt Nele.

Zes jaar na de laatste editie, een gemengd format met Vlaanderen en Nederland, kleurt de reeks nu enkel Vlaams. 17 kandidaten trokken begin dit jaar voor meerdere dagen, of meerdere weken, naar een klein eilandje ergens ter hoogte va de Filippijnen.


Onder hen ook Nele Velghe, afkomstig van Kuurne maar al jaren uitbaatster van restaurant Le Kok Sur Mer in Vlissegem, samen met haar man Jean-Philippe Furnémont. Nele liet haar man, haar kinderen Manon (9) en Estée (8) en haar zaak even achter voor het avontuur van haar leven. "Dat was toch even de knop omdraaien", bekent ze. "Overdag steek ik al mijn energie in het restaurant, na de werkuren staat mijn gezin centraal. Mijn dagen zijn dus goed gevuld en dat achterlaten voor een avontuur was eerst niet makkelijk. Maar mijn gezin steunde me 100 procent, zodat ik me kon smijten op dat eiland (lacht)."

In de zaak ziet Nele er dan weer altijd erg verzorgd uit.
Benny Proot In de zaak ziet Nele er dan weer altijd erg verzorgd uit.

Kwajongen

"En dat heb ik gedaan ook", vervolgt Nele. "Ik deed niet mee met de bedoeling te winnen maar om mij te géven. Om me in te spannen, om af te zien. Ik kan niet lang stilzitten. Ik leef volgens het principe: 'eerst zware inspanningen leveren, dan ontspannen.' Dat zal je ook zien in de reeks: ik leef me helemaal uit tijdens de proeven en met het bouwen van kampen. Dat is écht de kwajongen in mij die naar boven komt. Kijk: in het restaurant zie ik er verzorgd uit, als vrouw. Maar op dat eiland lijkt mijn haar ontploft, zie ik er slordig en wat vuil uit: daar voelde ik me echt heerlijk bij. Maar ik ben ook mezelf tegengekomen op dat eiland. De emoties bleef je er zoveel intenser. Al vanaf dag twee kwamen er traantjes, toen iemand moest vertrekken. Ik heb er ook veel bij geleerd over het leven in België. Over hoe druk we ons soms maken of over hoeveel we werken om ons alle luxe te kunnen veroorloven die we eigenlijk niet nodig hebben. Ik heb me vaak verveeld op dat eiland, maar daar heb ik ook leren van genieten. Sowieso neem ik de ervaring mee naar de toekomst: voortaan zal je mij op dinsdag- en donderdagavond niet meer in de zaak vinden. Dan help ik thuis mijn kinderen met hun huiswerk. Het programma gaf me een soort nieuwe kijk op het leven."

Eerbetoon

Er is ook nog een speciale reden waarom Nele deelnam.


"Mijn beste vriend is een tijdje geleden overleden. Hij leefde altijd volgens het principe 'live your dream'. Hij was een grote fan van Expeditie Robinson. Ik doe dus ook mee als eerbetoon aan hem. Hij zou ongetwijfeld erg trots zijn geweest", besluit Nele.