"Bijna bang om nog campagne te voeren"

AL TIEN VERKIEZINGSBORDEN VAN OPEN & N-VA VERNIELD

Verschillende N-VA-borden werden door vandalen tegen de grond gewerkt.
Bart Boterman Verschillende N-VA-borden werden door vandalen tegen de grond gewerkt.
De verkiezingen komen dichterbij en dat betekent traditiegetrouw dat de gemoederen weer hoog oplaaien. Soms iets té hoog weliswaar. In een week tijd werden in De Haan al tien borden van Open & N-VA-lijsttrekker Wilfried Vandaele stukgemaakt. Eerder werden er ook al borden beklad of afgetrokken van andere kandidaten.

Vandalen hebben het gemunt op de verkiezingsborden van Wilfried Vandaele uit De Haan, Vlaams parlementslid voor N-VA en lijsttrekker voor de lokale partij Open & N-VA in De Haan. "Begin vorige week werden al vijf van mijn verkiezingsborden uit de grond getrokken op de hoek van de Grotestraat en Groenestraat in De Haan. Enkele dagen later waren de panelen in Vissersstraat in Vosseslag aan de beurt. Zondag bleken nog eens drie panelen stukgemaakt langs de Brugsesteenweg in Wenduine. Een schande", getuigt politicus Wilfried Vandaele.

Bart Boterman

Politieke motieven

Opvallend is dat verkiezingsborden van andere partijen gespaard blijven. "Hier en daar werd eens een snor of hoed bijgetekend, maar enkel verkiezingsborden van onze partij werden stuk gemaakt. Er zitten dus mogelijks politieke motieven achter het vandalisme", aldus Vandaele, die reeds aangifte deed bij de politie. "Onze verkiezingsploeg zal opnieuw de ronde moeten doen, al werkt dit natuurlijk niet motiverend. Ik laat mij er in elk geval niet door afschrikken", besluit Wilfried Vandaele. Ook andere kandidaten op de lijst hadden er al mee te maken. "Bij ons werden er hartjes op de affiches getekend", vertelt Marleen Schillewaert-Vercruyce. "Van andere kandidaten werden de affiches ook al afgescheurd. Je wordt bijna bang om nog campagne te voeren." Dat de verkiezingen in De Haan voor vuurwerk zouden zorgen, werd de voorbije maanden al duidelijk, maar dat het niveau zo diep zou zakken, hadden ze niet verwacht. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Laat elkaar toch gewoon met rust", vertelt de OCMW-voorzitster.


We polsen ook eens bij andere partijen, maar die hebben slechts in mindere mate iets ondervonden. "Er werd wel al eens op een gezicht getekend, maar daar is het tot nu toe bij gebleven", zegt Marleen De Soete van Vooruit! Anders: beter klaagde in het verleden al aan dat hun kandidaten geïntimideerd werden. "Wij hebben nog geen borden gezet dus ze zijn ook nog niet vernield, maar het is natuurlijk jammer dat zoiets gebeurt", zegt Pieter De Bleeker. Van de partij Bewust werd al één bord verwijderd en één omver geduwd op de Vosseslag.


De politie zal voortaan een oogje in het zeil houden. "Er is inderdaad een melding geweest van Wilfried Vandaele, maar geen formele klacht. Zonder klacht en concrete aanwijzingen naar verdachten zullen we voorlopig niet verder werken op de zaak. Al zijn onze ploegen op de hoogte en alert. Mocht dit verder escaleren, zullen we er wel gevolg aan geven", reageert Dennis Goes, commissaris bij politiezone Bredene/De Haan.