Vluchtelingen op café tussen Sijselenaars

BUURTBEWONERS KRIJGEN VOLGENDE ZATERDAG RONDLEIDING IN NOODKAMP

De Dorpsstraat is zowel voor Belgen als niet-Belgen het hart van Sijsele.
Benny Proot De Dorpsstraat is zowel voor Belgen als niet-Belgen het hart van Sijsele.
Drie weken na de opening van het noodkamp zijn de vluchtelingen een vast beeld in Sijsele-dorp. De asielzoekers komen over de vloer in de cafés. Alleen hun shopgedrag wekt soms wrevel op. Voor de buurtbewoners staat volgende week zaterdag een rondleiding in het kamp gepland.

Op sociale media werd deze week nog beweerd dat de Lidl in Sijsele zou sluiten, omdat de vluchtelingen er amok zouden maken. Dat gerucht werd formeel ontkend door de warenhuisketen. Toen we gisteren zelf inkopen deden in de supermarkt in de Dorpsstraat, bleek alles peis en vree. Ook volgens de kassierster zijn die geruchten fel overdreven. Niet alleen in de Lidl zijn de asielzoekers klant: verderop in de Dorpsstraat houden de vluchtelingen geregeld halt in café 't Visioen. "Ze drinken een pintje en zijn dan weer weg", vertelt cafébazin Dorine De Brauwer. "Het valt op dat de meeste vluchtelingen toch bier drinken. Ik heb er geen last mee: het zijn vriendelijke mensen en ze betalen altijd correct. Enkele asielzoekers spreken Engels, maar onderling converseren ze in hun eigen taal. Zelf kan ik geen Engels, dus een gesprek aanknopen is moeilijk voor mij. Over het algemeen heeft hun aanwezigheid geen impact op de sfeer in het café." Gistermiddag dronken Ghassan uit Irak en Achmed uit Syrië een pint en een koffie aan een tafeltje. "Bagdad was de hel en hier ontmoeten we goede mensen", zegt Ghassan, die al enkele woorden Nederlands spreekt. "Het is fijn dat we hier iets kunnen drinken. In het kamp krijgen we Nederlandse les en leren we omgaan met de mensen die hier wonen. Het is de bedoeling dat we leren hoe Vlamingen leven. De Belgen zijn vredelievend. Ik ben nu in de eerste plaats op zoek naar rust en veiligheid. In mijn land schuilt de dood om iedere hoek en hier is er gelukkig vrede. Ik werkte in Irak voor de pers. Daar ben ik met de dood bedreigd geweest, uit angst dat ik misdaden aan het licht zou brengen", vertelt Ghassan.

Ghassan uit Irak en Achmed uit Syrië, klanten in café 't Visioen.
Benny Proot Ghassan uit Irak en Achmed uit Syrië, klanten in café 't Visioen.

Afdingen

Ook in dagbladhandel 't Schrievertje, eveneens in de Dorpsstraat, komen geregeld asielzoekers langs. "De vluchtelingen kopen hier telefoonkaarten en tabak", zegt uitbaatster Martine. "Soms verloopt het nogal stroef, want de taal is een probleem. Slechts een op vijf spreekt Engels. Het gebeurt ook dat ze proberen af te dingen op de prijs of twee artikelen kopen en vragen om het derde gratis te krijgen. Een ander pijnpunt is dat ze met een hele groep van zes of zeven binnenkomen, terwijl slechts één iemand iets koopt. Die betaalt dan soms artikel per artikel, waardoor een klant vier rekeningen heeft. Bovendien staat zo de hele winkel meteen vol. De Sijselenaars moeten dan drummen om ertussen te geraken. We stellen toch vast dat de vaste klanten de jongste tijd wat wegblijven. De oudere mensen zijn zoiets niet gewoon in Sijsele."

Benny Proot

Cursus

Net als bij de handelaars heerst er ook bij de buurtbewoners verdeeldheid. "Je ziet de vluchtelingen komen en gaan uit het kamp", stelt Marina Verkeyn. "Soms laten ze blikjes en plastiek achter. Ook zitten ze af en toe op mijn muurtje of vensterbak. Dat heb ik liever niet, maar voor de rest stellen zich geen problemen", vertelt ze. "Als er opmerkingen komen, gaat het over kleinere dingen, zoals de gebruiken in winkels, het openen van verpakkingen en zwerfvuil", laat burgemeester Joachim Coens (CD&V) weten. "Daarom is het een goede zaak dat de vluchtelingen in het kamp Nederlands leren en een cursus rond maatschappelijke oriëntatie krijgen. Daarin wordt stilgestaan bij wat wel en niet kan in dit land en welke gebruiken passen bij het shoppen. Op zaterdag 3 oktober krijgen de buurtbewoners ook de kans om tijdens een rondleiding kennis te maken met het kamp", aldus Coens.