Siphon brouwt eigen bieren

RESTAURANT KAN DAGELIJKS 500 LITER MAKEN IN OPSLAGRUIMTE

Breandán Kearney, Franklin Verdonck en Jan Callewaert bij de brouwinstallatie.
Benny Proot Breandán Kearney, Franklin Verdonck en Jan Callewaert bij de brouwinstallatie.
Het bekende restaurant Siphon in Oostkerke zal drie eigen bieren brouwen. Een opslagruimte van de horecazaak is uitgerust met een impressionante installatie. "We kunnen tot 500 liter per dag maken", zegt brouwer Franklin Verdonck. Rond juni zal je het huisgemaakte gerstenat van Siphon Brewing kunnen proeven in het restaurant.

Siphon heeft voor het initiatief Franklin Verdonck en Breandán Kearney onder de arm genomen. De liefde bracht Breandán naar België en hier schrijft de Ierse advocaat voor biermagazines. Franklin is een ingenieur en al twaalf jaar hobbybrouwer. Samen ontfermen ze zich over de brouwerij in de opslagruimte van het restaurant. "Onze familie is gepassioneerd door bier", licht Siphon-zaakvoerder Jan Callewaert toe. "Bovendien trachten we in het restaurant zoveel mogelijk artisanaal te werken. Zo worden onze palingen hier gerookt en onze fazanten hier gepluimd. Eigen bieren passen in dat verhaal. Er zullen ook glazen komen met het logo van de brouwerij. De mensen zullen bij ons een hapje kunnen eten en daar ons eigen biertje van het vat drinken. Later zullen we de bieren ook per fles verkopen. Vanaf midden mei of begin juni hopen we onze eigen bieren te schenken in het restaurant."

Het logo van Siphon Brewing.
Benny Proot Het logo van Siphon Brewing.

Blinker en Cassandra

Eind deze maand starten Franklin en Breandán met brouwen. "Intussen zijn we al anderhalf jaar bezig met de samenstelling van de recepten", zeggen ze. "We kunnen tot 500 liter per dag brouwen, maar zullen beginnen met een brouwsel per week. Onze drie basisbieren krijgen allemaal een Damse naam. He ene bier zal 'Blinker' noemen. Het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal staan namelijk bekend als de Stinker en de Blinker. Blinker wordt een blond saisonbier. Daarnaast brouwen we een IPA, 'Damme Nation'. Dat zal een bitter, amberkleurig bier worden met Amerikaanse hop en een aroma van tropisch fruit. Tot slot hebben we nog een zwart Stout-bier dat 'Cassandra' zal heten. Volgens de legende vervloekte die zeemeermin Damme en werd ze in een vergeetput nabij de Siphon gestopt. Oesterschelpen uit het restaurant zullen meegekookt worden bij 'Cassandra', wat voor een lichte zilte toets zorgt. We gaan niet voor de standaard blonde, bruine en tripel bieren zoals veel andere brouwerijen. Daarnaast willen we ons aanbod aanvullen met seizoensgebonden bieren."

Rondleiding

Het restaurant staat bekend voor zijn paling in het groen, maar er zit nog geen palingbier aan te komen. "De stout zal wel bijzonder lekker zijn bij een palinggerecht", klinkt het.


Een keer per maand willen Franklin en Breandán ook open brouwerijdagen organiseren. "De mensen zullen dan op zaterdag onze bieren kunnen proeven en krijgen een rondleiding door de brouwerij. We zullen hen uitleggen hoe de gisting in zijn werk gaat en welke ingrediënten we gebruiken voor de creatie van de bieren. Mensen zullen ook een proefplankje kunnen bestellen met de verschillende soorten. Bovendien zal iedereen kunnen binnenspringen om flesjes te kopen", zeggen Breandán en Franklin. De kostprijzen van de bieren zijn nog niet bekend.