"Potentieel talent voor eerste elftal"

45 VLUCHTELINGEN UIT NOODKAMP TRAINEN MEE BIJ SVV DAMME

Bovenste rij : Massoud, Shaier, Atife, trainer Rony, Abdullah, Veran en Khajazabi. Onderste rij : Mohammed, Zimarae, Ali, Bilal, Shahzadayasir en Abdellah.
Benny Proot Bovenste rij : Massoud, Shaier, Atife, trainer Rony, Abdullah, Veran en Khajazabi. Onderste rij : Mohammed, Zimarae, Ali, Bilal, Shahzadayasir en Abdellah.
SVV Damme heeft er 45 voetballers bij, allemaal vluchtelingen uit het noodkamp in Sijsele. Gisteren hebben er 12 meegetraind met jeugdcoördinator Rony Vandewoestijne (60). "Er zit talent bij. Hopelijk speelt er ooit een vluchteling in onze eerste ploeg." Massoud (22) uit Syrië speelde samen met enkele anderen al mee met de beloften. "We hebben zelfs een partijtje gewonnen."

De vluchtelingen in het noodkamp in Sijsele zitten niet stil. Nadat asielzoekers eerder al een muziekband startten en aan de slag gingen als vrijwilliger, laten ze nu ook hun voetbaltalent zien. Rony Vandewoestijne, jeugdcoördinator bij SVV Damme, leidt sinds kort de trainingen voor de vluchtelingen in goede banen. Gisteren nam hij opnieuw twaalf asielzoekers op sleeptouw. "Alles gaat goed, enkel de stiptheid is een probleem. Als we om 10.30 uur afspreken, komen heel wat spelers een poos later. Misschien ligt het aan de cultuur", vertelt Rony. "Ik ben streng, maar ik krijg heel veel waardering terug. Na alles wat ze meegemaakt hebben, is de conditie van de jongens wel niet optimaal. Technisch zijn ze wel heel sterk. De meeste vluchtelingen tonen een enorme inzet tijdens de training."


"Er zit heel wat talent tussen", benadrukt Rony. "Sijsele is een doorzendkamp en zo zijn we jammer genoeg al enkele goeie spelers kwijt. Zo hadden we een international, Achmed uit Eritrea. En Saieerf, die meedraaide bij een eersteklasser in Irak. De ene is overgeplaatst naar een asielcentrum in Eeklo en de andere naar Wingene, maar ze willen wel bij ons blijven trainen. Ook Mohammed, die zijn voet kwetste door te kleine schoenen, veroverde destijds een plaatsje bij het eerste team in Bagdad. En Zainulabden draaide mee bij een sterke Egyptische ploeg."

Benny Proot

Engels en Arabisch

Tijdens de training geeft Rony instructies in het Engels. "De spelers die Engels verstaan, vertalen de richtlijnen dan naar het Arabisch voor de andere asielzoekers. Ze tonen de oefeningen voor en leggen ze uit." Op Rony's lijst met asielzoekers die willen trainen staan al 45 namen. "Ik heb hen verdeeld in twee groepen en ik organiseer trainingen op maandag en op donderdag. Daarnaast is er nog een reservelijst. Een viertal betere spelers trappen ook een balletje mee op training met onze beloftenploeg. Eind deze maand of begin januari willen we een match organiseren tussen de vluchtelingen en de beloften. We weten nog niet of de voetbalbond de spelers zomaar zal laten aansluiten bij de ploeg. Ik zou heel tevreden zijn als er iemand bij ons eerste elftal kan voetballen. Als het zover komt, dan zullen we die speler wellicht niet lang kunnen houden", lacht Rony.

Shahzadaysir speelt noodgedwongen met zijn laarzen.
Benny Proot Shahzadaysir speelt noodgedwongen met zijn laarzen.

Damascus

Een van de spelers die zich uitleeft op training is rechterflankaanvaller Massoud Ibrahim (22) uit Syrië. "Vroeger speelde ik bij een club in de Syrische hoofdstad Damascus, bij de -19-jarigen. In Syrië zijn mijn vrienden voor mijn ogen vermoord. Drie maanden geleden kwam ik in Sijsele aan. Ik voel me hier veilig en ben naar hier gekomen om te studeren. Het is heel fijn dat we hier samen kunnen voetballen. Ik trainde al samen met enkele andere vluchtelingen bij de beloften en we konden een onderling partijtje winnen", glundert Massoud, die al heel wat woordjes Nederlands kent. Ook keeper Mohammed Jaffar (18) traint geregeld mee. "In Irak heb ik mijn vader verloren. Ik speelde daar ook bij een voetbalploeg. Hier leren we tijdens de training wat Nederlands en Engels. De meeste mensen die meevoetballen ken ik vanuit het noodkamp", aldus Mohammed.

Schoenen gevraagd

Een obstakel voor de trainingen is het tekort aan voetbalschoenen. "Veel spelers trainen nog altijd met gewone schoenen of zelfs laarzen. Er zijn al een aantal voetbalschoenen voor de vluchtelingen, maar die blijken vaak een maat of twee te klein. Hierdoor krijgen ze al snel blaren of liggen hun tenen open", legt Rony uit. Wie voetbalschoenen met maat 42 tot en met 46 op overschot heeft, mag ze afgeven bij het noodkamp of 's avonds brengen naar SVV Damme.