"Is mijn boekhandel de kleinste ter wereld?"

ZAAKVOERDER DOET OPROEP FOTO'S TE STUREN VAN ANDERE WINKELTJES

Willy Tibergien en Guido De Ville van 'het kleinste boekenwinkeltje'.
Benny Proot Willy Tibergien en Guido De Ville van 'het kleinste boekenwinkeltje'.
De stad Damme is 'een kleinste winkeltje van de Lage Landen' rijker. Boekhandel Feniks claimt de titel na het stopzetten van een boekenzaak in Amsterdam. Met 15 vierkante meter kunnen er amper tien mensen tegelijk binnen. Een boogscheut verderop staat ook al het 'kleinste snoepwinkeltje ter wereld'.

Wie het winkeltje van Guido De Ville en Willy Tibergien niet kent, heeft een grote kans om er voorbij te lopen. Boekhandel Feniks zit verborgen in een pui van het stadhuis van Damme en is amper 15 vierkante meter groot. Dat het nog kleiner kan, bewezen ze in Amsterdam. Daar hadden ze slechts zeven vierkante meter nodig om een boekhandel uit te baten. Dat was meteen het kleinste van de Lage Landen en wellicht ter wereld. Daar is nu verandering in gekomen. "De uitbater gaf er onlangs de brui aan. Feniks is vanaf nu dus officieel het kleinste boekenwinkeltje van België en Nederland", zegt Guido De Ville trots. De man deed de jongste tijd heel wat opzoekwerk op zoek naar een boekenhandel kleiner dan 15 vierkante meter. "Die vond ik niet. Zelfs niet in Parijs, al is het belangrijk om te vermelden dat de eeuwenoude boekenstalletjes langs de Seine geen echte winkeltjes zijn", aldus De Ville.

Foto's welkom

De zaakvoerder vraagt zich nu luidop af of ze zichzelf nu 'het kleinste boekenwinkeltje ter wereld' mogen noemen. Daarom doet Guido nu een beroep op alle reizigers, klanten en bezoekers van Feniks. "Wie weet heeft van een kleinere boekhandel: laat het me gerust weten. Ook een foto van de winkel is in dat geval meer dan welkom", aldus Guido De Ville. In Damme hebben ze zo twee 'kleinste winkeltjes ter wereld' op een boogscheut van elkaar. Langs de Damse Vaart staat namelijk het kleinste snoepwinkeltje ter wereld met een oppervlakte van nog geen negen vierkante meter.

Geen concurrentie

Uitbreidingsplannen hebben ze bij Feniks trouwens niet. Al werd wel een speciaal boekenkarretje ontworpen om voor de winkel te plaatsen. "Verder proberen we om de twee maanden onze collectie te vernieuwen. Concurrentie voor de gewone boekhandel zijn we voor de duidelijk niet. We zijn en blijven een tweedehandsboekhandel die zich richt op lezers die een boek zoeken dat eigenlijk niet meer in de handel verkrijgbaar is", besluit Guido.

Mailen

Feniks is open tijdens vakanties, weekends en op feestdagen van 11 tot 18 uur. Wie weet heeft van een kleiner winkeltje, kan mailen naar guidodeville@hotmail.com.