"Ik moest het wrak zien om dit hoofdstuk af te sluiten"

'FLYING DOCTOR' KEERT TERUG NAAR PLAATS VAN CRASH

Anthony Caere keerde zondag terug naar de plek in de jungle waar hij vijf maanden geleden neerstortte.
Foto/Archief Mariën Anthony Caere keerde zondag terug naar de plek in de jungle waar hij vijf maanden geleden neerstortte.
Vijf maanden na de crash is piloot Anthony Caere (36) teruggekeerd naar het wrak in de Congolese jungle. "Meer dan ooit besef ik dat we aan een ramp zijn ontsnapt. Het is een wonder dat ik nog leef", vertelt de 'Flying Doctor' vanuit Congo.

"Tuurlijk was het moeilijk om terug te keren naar de plaats van het ongeval. Maar toch: het was nodig om het hoofdstuk definitief af te sluiten." Vliegtuigpiloot Anthony Caere (36) uit Damme - bekend van het televisieprogramma Flying Doctors - maakte afgelopen zondag van de nood een deugd. Om het wrak te inspecteren, moest de piloot naar het midden van de jungle in Congo. Ruim vijf maanden na de horrorcrash waarbij hij zowat alle mogelijke botten in zijn gezicht had gebroken, keerde Caere zo voor het eerst terug naar de plek waar het noodlot toesloeg. "Ondertussen ben ik al drie maanden terug in Congo. Wat ik zondag voelde ... Dat was heel erg speciaal. Je mag niet vergeten dat ik jarenlang heel wat heb meegemaakt met 'mijn vliegtuig'. Dat vergeet je niet zomaar."


Het wrak ligt maanden na het ongeval nog steeds op exact dezelfde plaats. Bij het zien van het verhakkelde vliegtuig druppelt bij Anthony het besef door dat hij op het nippertje aan de dood is ontsnapt. "Eigenlijk is het een wonder dat ik nog leef", vertelt Caere vanuit Congo. "Van het vliegtuig blijft amper iets over. Alle stoelen zijn afgebroken en het metaal is volledig verwrongen. Een gevoel van ongeloof ging door mijn lichaam toen ik het vliegtuigwrak terugzag."

Anthony in het ziekenhuis net na de horrorcrash.
Mathias Mariën Anthony in het ziekenhuis net na de horrorcrash.

Bloed in de ogen

Opvallend: het was effectief de eerste keer dat de piloot uit Damme met eigen ogen de schade kon opmeten. "Vlak na de crash zag ik niks meer. Mijn ogen zaten vol bloed en alles in mijn gezicht was gebroken. Het was best een heftig moment om daar op die plaats te staan. Ook het landen en opstijgen op de bewuste landingsbaan voelde vreemd aan. Het is nu tijd om de hele historie achter me te laten en vooruit te blikken. Er wachten me nog genoeg uitdagingen."


Vliegen doet Anthony ondertussen al enkele maanden weer. Hij is nog altijd niet volledig hersteld. "Alles gaat beetje per beetje de goede kant uit. Al zal ik wel nog een tijdje moeten revalideren. Ach, mijn oude vliegtuig heeft dan wel mijn gezicht gebroken, de liefde voor Congo en het Virungapark is wél intact gebleven. De komende tijd blijven we gewoon verder werken, met evenveel passie."