Ter Palen opent vernieuwd museum in gerestaureerd Kasteel

Heemkring werkte bijna twee jaar aan vernieuwing van collectie

Het is een hoogdag voor Heemkring Ter Palen van Buggenhout. Op de eerste en tweede verdieping van het gerestaureerde Kasteel van Opdorp opent de vereniging haar vernieuwd museum en archief. Er is bijna twee jaar gewerkt aan de vernieuwing van de collectie.
Genodigden mochten al kennismaken met het vernieuwde museum van heemkring Ter Palen.
Geert De Rycke Genodigden mochten al kennismaken met het vernieuwde museum van heemkring Ter Palen.

Heemkring Ter Palen, opgericht in 1974, is één van de actiefste verenigingen in Buggenhout en is voortdurend bezig om de geschiedenis van de bosgemeente voort uit te spitten. Sinds 1985 heeft Ter Palen onderdak in het Kasteel van Opdorp. "Het is fantastisch om als vereniging die bezig is met plaatselijke geschiedenis, gehuisvest te zijn in een gebouw dat er vol van zit", zegt Ludo Cosyns van de heemkring. "Dit was ooit een 'huis van plaisance', zoals indertijd buitenverblijven van rijke families heetten. De geschiedenis ervan gaat terug tot 1500. Nu is begeleidingscentrum voor jongeren MPI Capelderij erin gehuisvest. Wij huren de eerste en tweede verdieping."

Maar de voorbije jaren moest Ter Palen haar archief en museum op deze verdiepingen stopzetten. Een grootschalige restauratie van het Kasteel van Opdorp was de aanleiding. Van de middenbeuk werd de dakrand vernieuwd en de gevel gerenoveerd. Ook alle ramen en deuren werden vernieuwd. "De werken werden goed anderhalf jaar geleden afgerond, maar toen begon voor ons pas het werk", zegt Cosyns. "De hele collectie was voor de werken afgebroken en dat was aanleiding om even na te denken wat we er in de toekomst mee wilden aanvangen. We hebben het volledig anders aangepakt."

Drie reusachtige maquettes

Ter Palen stelt het resultaat nu voor. In het museum gaat voortaan de volle aandacht naar de geschiedenis van Buggenhout zelf. "Meer algemene zaken, zoals bijvoorbeeld vroegere ambachten, tonen we niet meer. Daar kunnen mensen ook in andere musea voor terecht", zegt Cosyns. "We werken in thema's zoals verenigingen, sport en muziek."

De collectie van Ter Palen werd volledig herbekeken.
Geert De Rycke De collectie van Ter Palen werd volledig herbekeken.

Pronkstukken van het museum van Ter Palen zijn drie reusachtige maquettes. Die tonen het Buggenhout van vroeger. Eén ervan beeldt de gemeente in 1830 uit, een andere uit 1980. Een derde toont een beeld van het ondertussen verdwenen Kasteel van Buggenhout in de Kasteelstraat in 1750.

Grote maquettes zijn het pronstuk van het museum.
Geert De Rycke Grote maquettes zijn het pronstuk van het museum.

De komende maanden zal Ter Palen gebruiken om de laatste details in museum en archief af te werken. Vanaf volgend jaar zal het archief één keer per maand geopend zijn. Het museum zal elke laatste zondag van de maand te bezoeken zijn door geïnteresseerden.

"Het gaat overigens uitstekend met onze heemkring", zegt Cosyns. "Een nieuwe, jongere generatie is opgestaan om de toekomst te verzekeren. De oudere garde zorgt voor de nodige ondersteuning op de achtergrond. We zijn volop bezig met de voorbereidingen van een boek over de brandweer van Buggenhout, omdat die volgend jaar haar jubileum viert. Ook een naslagwerk over de politieke geschiedenis van de bosgemeente zit eraan te komen."

Geert De Rycke
Geert De Rycke
Geert De Rycke
Geert De RyckeReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels