Politie bewaakt 360 pinguïns

EXTRA CONTROLE NA VANDALISME TIJDENS VORIGE EDITIES 'LENTE OP DEN DRIES'

De organisatoren van 'Lente op den Dries' bij enkele pinguïns.
Foto Geert de Rycke De organisatoren van 'Lente op den Dries' bij enkele pinguïns.
Niet minder dan 360 kunstzinnig versierde pinguïns staan dit jaar tussen de honderdduizenden narcissen tijdens Lente op den Dries. Omdat vorige edities van het evenement af te rekenen kregen met vandalisme komt er extra toezicht van politie en stewards. "We hebben zelfs overwogen om te stoppen, maar uiteindelijk gaat Lente op den Dries toch door.

Middenstand Opdorp Leeft (MOL) organiseert elke twee jaar een ludieke beeldententoonstelling tussen de paasbloemen op de Dries. Nadat eerder al kikkers, schapen, hazen en badeenden de revue passeerden, staan er dit jaar 360 pinguïns opgesteld. Al laten de organisatoren dit keer niets aan het toeval over. "We zullen veel vaker controles uitvoeren", zegt MOL-voorzitter Erik Coppens. "De voorbije edities werden we net iets te vaak slachtoffer van diefstal en vandalisme. Er verdwenen beelden of er raakten beelden beschadigd. Vorige keer werden er al twee badeenden gestolen nog voor het officiële startmoment van de expo. Eén ervan werd teruggevonden in een beek aan het Fort van Liezele. De keer daarvoor werden twee van hazen gestolen en toen we met kikkers uitpakten verdwenen liefst zeven exemplaren. Iedere sponsor krijgt zijn beeld na de expo echter graag in goede staat terug. We hebben zelfs overwogen om gewoon te stoppen met Lente Op Den Dries. Uiteindelijk gaan we toch door, maar de politie zal dagelijks patrouilleren op het plein. In het weekend zullen stewards een oogje in het zeil houden."

'Dorp in de kijker'

Sponsors, scholen, verenigingen en kunstenaars versierden de polyester pinguïns. "Met 360 exemplaren zitten we aan het dubbel van vorige edities. Nog nooit stonden er zoveel beelden tussen de narcissen en lindebomen. We zijn ervan overtuigd dat het evenement weer duizenden kijklustigen van ver buiten de gemeente- en provinciegrenzen naar Opdorp zal brengen. Traditiegetrouw is het in het weekend over de koppen lopen."


Dat pinguïns dit jaar de Dries sieren, is geen toeval. "Daarmee willen we aandacht vragen voor het klimaat en opwarming van de aarde", zegt Coppens. "Bovendien staan pinguïns ook voor samenhorigheid. Dat is meteen een mooi thema voor Lente Op Den Dries, want ook Middenstand Opdorp Leeft heeft al vaak samenhorigheid mogen ervaren. Vaak door samenwerking met heel veel andere verenigingen."


Eén van die verenigingen is de Landelijke Gilde van Opdorp. Die viert haar honderdjarig bestaan en koppelt daar het project 'Dorp in de kijker' aan. "Een heel jaar lang zetten we Opdorp in de kijker. Het startschot is de opening van Lente Op Den Dries", zegt Geert Van der Wildt. "Zo bereiken we meteen ook meer volk. De Landelijke Gilde heeft een tentoonstelling rond de Dries en in de kerk van Opdorp."


Lente Op Den Dries opent op zondag 13 maart. De pinguïns zijn te bewonderen tot en met zondag 17 april.