Komt nieuwe Elvis uit Buggenhout?

MUZIEKACADEMIE PAKT UIT MET POP&ROCK-OPLEIDING

De Pop-Rock-klas is klaar om de pannen van het dak te swingen.
Foto : Geert De Rycke De Pop-Rock-klas is klaar om de pannen van het dak te swingen.
De Buggenhoutse Muziekacademie pakt vanaf dit schooljaar uit met een nieuwe richting. Leerlingen kunnen er voortaan ook een Pop & Rock-opleiding volgen. Klassieke instrumenten komen daarbij niet aan bod, wel elektrische gitaar, basgitaar, drum en keyboard.

Het stond al jaren op het verlanglijstje van de Buggenhoutse Acamedie voor Muziek, Woord en Dans: een eigen opleiding Pop & Rock. "We kregen vanuit onze leerlingen regelmatig de vraag naar een dergelijke richting", zegt directeur Hans Scholliers. "Alleen was het de voorbije jaren onmogelijk om binnen een academie nieuwe richtingen op te starten, omdat er een nieuw decreet van de Vlaamse regering voor deeltijds kunstonderwijs zit aan te komen. Omdat er echter toch wel interesse bleef, besloot het Buggenhoutse gemeentebestuur nu om zelf budget vrij te maken voor deze opleiding."

Combo's

En daar zijn ze bij de Muziekacademie erg blij om. "Het geeft ons extra mogelijkheden", zegt Scholliers. "Er zijn altijd leerlingen die hun ei liever kwijt kunnen bij andere instrumenten, dan de klassieke. En er zijn er die na een klassieke opleiding volbracht te hebben, graag nog voortdoen met iets nieuws. Met onze Pop & Rock kunnen we daar nu aan tegemoet komen."


Vanaf nu kunnen geïnteresseerden dus ook kiezen voor instrumenten als elektrische gitaar, basgitaar, drum, keyboard, saxofoon en zang, met de focus op het pop- en rockgenre. "Ze leren die instrumenten beheersen en tegelijk worden ook combo's gevormd om samen muziek te maken", legt Scholliers uit. "We werken dan toe naar optredens en toonmomenten, om zo podiumervaring op te doen. We zitten momenteel in een opstartjaar en de reacties zijn positief. Er kunnen gerust nog mensen aansluiten, er zijn nog beschikbare plaatsen."

Bloeiende klas

De academie pakt bovendien uit met nog een aantal andere nieuwigheden. Zo is het vanaf dit schooljaar mogelijk voor jonge muzikantjes om al vanaf het eerste jaar les een instrument te volgen. "Ze moeten dus niet langer een heel jaar wachten", zegt Scholliers.


Vanaf zes jaar kunnen kinderen voortaan ook terecht bij het kinderkoor van de academie. Dat wordt geleid door Ludwig Van Gijsegem, een tenor met een internationale solistencarrière. "En ook de cursus Vioolinitiatie kent enorm bijval. Peter Nys, die een voortrekkersrol speelt in de Vlaamse Suzukibeweging, ligt aan de basis van deze bloeiende klas", zegt Scholliers.


De Buggenhoutse muziekacademie mag overigens ook dit schooljaar vasstellen dat de school een succes blijft. Dat blijkt uit het leerlingenaantal. In Oost-Vlaanderen vindt gemiddeld 1,8 procent van de bevolking de weg naar een academie voor muziek, woord en dans. In Buggenhout is dat maar liefst 3 procent. "Daar zijn we zeker trots op", zegt Scholliers. Het nieuwe schooljaar is net gestart, maar geïnteresseerden kunnen nog altijd inschrijven tot 30 september. Info: academiebuggenhout.be of 052/33.95.71.