Bouw 't Eigennest start in oktober

VZW EINDELIJK REALISEERT 22 FLATS VOOR PERSONEN MET EEN HERSENLETSEL

Vrijwilligers van vzw Eindelijk verplaatsen de grote tuinberging.
Foto GDR Vrijwilligers van vzw Eindelijk verplaatsen de grote tuinberging.
Nog dit najaar, in oktober, start vzw Eindelijk van Buggenhout de bouwwerken voor een gloednieuwe residentie. Met 't Eigennest breidt de vzw haar therapeutische dagcentrum aan het Klaverveld uit met 22 flats voor personen met een handicap. Zo kunnen die zelfstandig wonen. Over anderhalfjaar moet het complex klaar zijn.

Al bijna vijftien jaar lang heeft vzw Eindelijk in Buggenhout een therapeutische dagcentrum voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel. Wie een motorische handicap oploopt na een ongeval of hersenbloeding, kan er terecht voor de nodige zorg en revalidatie. Het dagcentrum bevindt zich aan het Klaverveld. Er komen tientallen personen langs voor een nuttige dagbesteding.


"Maar tegelijk hebben deze personen ook nood aan mogelijkheden om permanent, zelfstandig te wonen.


Ook jonge mensen met een hersenletsel, die naar ons dagcentrum komen, hebben behoefte om op eigen benen te staan. En elke ouder of partner wenst dat er een oplossing is voor als hij er zelf niet meer is. Daar zijn aangepaste voorzieingen met bijhorende zorg voor nodig", zegt Bea Van den Broeck van vzw Eindelijk.

Beginnen in oktober

"Vanuit dat idee beslisten we om het dagcentrum uit te breiden en er een woonproject bij te bouwen." De vzw kocht een perceel grond naast het dagcentrum en liet plannen opmaken voor een nieuwbouw. Na jaren plannen en sparen, kunnen de werken eindelijk starten. Om het perceel bouwrijp te maken, staken vrijwilligers van de vzw al de handen uit de mouwen. Zo moest een grote tuinberging met man en macht worden verzet, omdat net daar een deel van het nieuwe complex komt. "Eens de aannemer klaar op zijn andere werf, kan hij hier beginnen", vertelt Van den Broeck.


"Normaal gezien is dat voorzien voor dit najaar, in de loop van oktober." De nieuwe residentie krijgt de naam 't Eigennest en is een woonproject van 22 zorgappartementen, dat toegankelijk is voor rolstoelen. Twee kamers zijn voorzien voor kortopvang. Er zijn ook zes appartementen met één slaapkamer, dertien appartementen met twee slaapkamers en een studio. De flats zullen beschikken over de nodige basisvoorzieningen op vlak van domotica, toezicht- en oproepsystemen. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke zithoek en een studio voor permanentie.

Sociale huurwoningen

De toekomstige bewoners die een flat huren, kunnen rekenen op de zorg vanuit vzw Eindelijk. Ook sociale bouwmaatschappij Volkswelzijn draagt overigens zijn steentje bij om te voorzien in woningen voor personen met een beperking. Die realiseert tegelijk aan dezelfde site ook nog eens veertien sociale huurwoningen voor de specifieke doelgroep. "Het hele project alleen dragen was financieel te zwaar", zegt Van den Broeck. "Daarom zijn we in zee gegaan met Volkswelzijn. Zij geven een invulling aan het voorste deel van het terrein. Die werken zijn al bezig."


Van den Broeck verwacht dat de werken anderhalf jaar lang zullen duren.