"Uniek dorp met onovertroffen sfeer"

JARIGE LANDELIJKE GILDE ZET OPDORP EEN JAAR LANG IN DE KIJKER

Eddy De Pot en Geert Van der Wildt van de Landelijke Gilde van Opdorp.
Copyright : Geert De Rycke Eddy De Pot en Geert Van der Wildt van de Landelijke Gilde van Opdorp.
De Landelijke Gilde van Opdorp is een van de vijf afdelingen die deelneemt aan het project 'Dorp in de kijker'. Verschillende activiteiten zullen Opdorp een jaar lang in de schijnwerpers zetten, met onder meer een expo over de Dries vroeger en nu. "Het is een uniek dorp met een onovertroffen sfeer van samenhorigheid", klinkt het.

De Landelijke Gilde van Opdorp is een van de vijf afdelingen in Vlaanderen die deelneemt aan het project 'Dorp in de kijker'. "Doelstelling is duidelijk", zegt secretaris Geert Van der Wildt. "Het dorp promoten en zoveel mogelijk mensen bij elkaar brengen. Naar aanleiding van onze 100ste verjaardag was het voor ons evident om hier werk van te maken. Dit is een uniek gebeuren waarbij dorpsbewoners hun dorpsleven aan de buitenwereld tonen en de eigenheid van hun dorp herontdekken."

Een beeld van vroeger van de kerk van Opdorp.
Copyright : Geert De Rycke Een beeld van vroeger van de kerk van Opdorp.

Prachtige Dries

En die eigenheid heeft Opdorp zeker wel. "Er is niet alleen op toeristisch vlak onze prachtige Dries en het Middelpunt van Vlaanderen", zegt voorzitter Eddy De Pot. "In dit pittoreske dorp wonen de mensen graag, omwille van de sfeer. Iedereen werkt samen, verenigingen zijn nauw verbonden met elkaar en er heerst een groot gevoel van samenhorigheid. Dat maakt het allemaal heel gezellig. Als er iets te doen is, is er altijd veel volk. Opdorp heeft nog een op en top echte dorpsmentaliteit, maar dan in de positieve betekenis van het woord. Het dorp leeft en brengt mensen samen. Een heel dorp dat samen aan de slag gaat om honderdduizenden narcissen op een plein te planten, waar kom je dat nog tegen? Bij ons gebeurde dat in 2000."

Uilenspiegel Pot in 1955.
Copyright : Geert De Rycke Uilenspiegel Pot in 1955.

Verborgen schone plekjes

En de omgeving is prachtig. "Als je hier jaar in jaar uit woont, dreig je dat misschien wel al eens te vergeten", zegt Van der Wildt. "Maar wij maken nu tijd om daar nog eens extra bij stil te staan. Rond Opdorp is er prachtige natuur te vinden, rustige wegen om te wandelen en het reservaat Diepmeersen. Om ook de minder evidente schone plekjes in ons dorp te belichten, stippelen we speciaal daarvoor zelfs een wandelzoektocht uit."

Union Opdorp Kampioenschap in café de Biekorf in 1960, met klein Chaleken (tweede links).
Copyright : Geert De Rycke Union Opdorp Kampioenschap in café de Biekorf in 1960, met klein Chaleken (tweede links).

Tentoonstelling

En om al dat unieks nog meer in de kijker te zetten, vinden een jaar lang verschillende activiteiten plaats. Zo staat er onder andere een tentoonstelling over 'de Dries vroeger en nu' op het programma. "Op een twintigtal grote panelen, die rondom de Dries opgesteld worden, tonen we collages van beelden van het plein en haar omgeving waar we zo trots op zijn", zegt Van der Wildt. "Het gaat niet alleen om gezichten van vroeger, maar ook om vroegere dorpsfiguren, die door iedereen gekend waren. Boer Cyriel bijvoorbeeld of Fidèle Mertens van de cremerie, Klein Chaleken en de zusters Pauwels. En er zijn foto's van mensen die vroeger op banken langs de dries zaten te 'buurten'. Het is duidelijk dat het gemeenschapsgevoel er in Opdorp altijd al heeft ingezeten. We gaan terug tot begin jaren 1900."

100 jaar

Bij de expo over de Dries hoort ook een tentoonstelling rond 100 jaar Landelijke Gilde. Die zal in de kerk van Opdorp te bezichtigen zijn. Beide activiteiten starten op 13 maart, als ook Middenstand Opdorp Leeft de aftrap van haar 'Lente Op de Dries' geeft. "Ons dorp wordt ook altijd maar bekender, net door inspanningen die verenigingen leveren om hier vanalles te laten gebeuren. Hopelijk kan dat zo nog lang doorgaan", zegt De Pot.


Wie de initiatieven van de Landelijke Gilde voor Opdorp wil volgen, kan terecht op http://opdorp.landelijkegilden.be of op Facebook.