Wijkcomité verzet zich tegen ondergrondse parking

Het buurtcomité 'Lehonplein' voert actie tegen de ondergrondse parking.
Foto Baert Het buurtcomité 'Lehonplein' voert actie tegen de ondergrondse parking.
De inhuldiging van de kerstboom op het Colignonplein in Schaarbeek werd bruusk onderbroken door het buurtcomité 'Lehonplein'. Zij voerden actie tegen de ondergrondse parking die de gemeente op het Lehonplein wil bouwen.

"Redt het Lehonplien", riepen de tientallen betogers donderdagnamiddag op het plein. Ze zijn niet te spreken over de gemeentelijke plannen voor de nieuwe parking. Hun online petitie tegen de bouw werd al door 900 sympathisanten getekend. "De ondergrondse parking voorziet 260 nieuwe staanplaatsen, maar daarvoor moeten wel 191 bovengrondse parkings geschrapt worden. Dit absurde project kost de gemeente 10 miljoen euro, voor een winst van amper 69 parkings", zegt Corry De Wispelaere.

Van 30 naar 100 euro per maand

"Bovendien kost een abonnement voor een parkeerplaats nu 30 euro per jaar. Bij de nieuwe parking zal dat oplopen tot 100 euro per maand." Interparking, die het project zal uitvoeren, voorspelt ook 3 tot 5 keer meer verkeer met de komst van de nieuwe parking. "Er zijn de voorbije weken al drie personen aangereden. Extra verkeer maakt de buurt nog onveiliger", aldus De Wispelaere. Schepen van Mobiliteit Denis Grimberghs probeert de gemoederen te bedaren. "Er is nog niets beslist, het debat ligt nog open." Maar volgens het wijkcomité is dat een wederkerend liedje. "We worden helemaal niet betrokken bij het project. De gemeente doet zijn zin, zonder de bewoners te raadplegen." (DCFS)