VUB organiseert eerste boksles door en voor vrouwen

Ook rector Pauwels mept erop los.
Foto Baert Ook rector Pauwels mept erop los.
Vrouwen staan in een grootstad als Brussels best hun eigen mannetje. Daarom pleit professor Ann TjØndall voor meer vrouwen in het boksen. "Want wie een stoot kan uitdelen, voelt zich zelfzekerder."

De VUB organiseerde gisteren de eerste boksles uitsluitend voor en door vrouwen. Erop los meppend, kregen de vrouwelijke studenten een introductie in de sport. "Zeker 90 procent van boksers zijn mannen. Niet enkel in Brussel, maar overal ter wereld", zegt professor Ann TjØndall (30). "Boksen heeft nu eenmaal een sterke mannelijke dominantie en geschiedenis."


Nochtans zou een groter aandeel vrouwen in de vechtsport een goede zaak zijn. TjØndall onderzoekt welke impact de vechtsport heeft op het zelfvertrouwen en veiligheidsgevoel van meisjes. "Het is erg belangrijk dat een vrouw zichzelf kan verdedigen. Zeker in een grote stad als Brussel moeten vrouwen hun mannetje kunnen staan." Dus wil ze met de workshop meisjes aansporen verdedigingslessen te volgen. Zelf is ze al 13 jaar professioneel bokser en in 2016 werd ze Noorse kampioene. "Ik schrok ervan toen ik hoorde hoeveel meisjes er in Brussel bokslessen volgen. Dat zijn er best meer dan gemiddeld." Onder meer in de Brusselse Boxing Academy worden bokslessen voor gemengde groepen, alsook enkel voor meisjes gegeven. Toch zijn het vooral mannen die boksen. Bovendien bestaan er nog heel wat foute veronderstellingen. Dat je groot en sterk moet zijn om een goede klap uit te delen, is volgens TjØndall onzin. "Je hoeft maar 40 kilo te wegen. Wie de juiste techniek bezit, kan een fameuze klap uitdelen."


(DCFS)