Vossenplein viert week feest

CONCERTEN EN FILMVERTONINGEN NA AFSCHAFFEN ONDERGRONDSE PARKING

Nicky Luppens aan de festiviteiten op het Vossenplein.
Foto Mozkito Nicky Luppens aan de festiviteiten op het Vossenplein.
Dit weekend startte op het volkse Vossenplein de festiviteiten voor de 142ste verjaardag van de rommelmarkt op het plein. Maar vooral het feit dat er geen ondergrondse parking komt onder het plein was reden tot feest vieren. Nog een hele week zullen er concerten en filmvertoningen plaatsvinden.

In het nieuwe mobilisatieplan van de stad was er naast het autovrij maken van de Anspachlaan ook plaats voor vier nieuwe ondergrondse parkeergarages. Een daarvan zou onder het Vossenplein komen, dit tot zeer ongenoegen van marktkramers, buurtbewoners en sympathisanten. Er werden onder andere optochten georganiseerd, meer dan 20.000 mensen tekenden een petitie tegen de parking en de gemeenteraad werd op stelten gezet door tegenstanders van het plan. Eind februari besliste burgemeester Yvan Mayeur (PS) dan om af te zien van een parking onder het Vossenplein. In de plaats wordt de bestaande parkeerruimte in een gebouw van de Brusselse Haard achter cultuurcentrum Les Brigittines uitgebreid. Het platform van de Marollen organiseerde daarom een feestweek om het afvoeren van de parking te vieren.

Protestweek

"Oorspronkelijk was deze week opgevat als een protestweek tegen de ondergrondse parking, maar nu dat van de baan is, hebben we er gewoon een feestweek van gemaakt", aldus Nicky Luppens (55). Nicky woont momenteel in Halle, maar heeft zijn jeugdjaren in de buurt van het Vossenplein doorgebracht. Zijn broer baat er nog steeds een tapijtenwinkel uit. "De werken voor deze parking zou het einde van het plein betekend hebben. Niet alleen de marktkramers, maar ook de winkels in de buurt zouden eraan kapot gegaan zijn. Het plein zou nooit meer hetzelfde geweest zijn. Het is voor ons dus zeer belangrijk dat dat plan van de baan is. Met het hele mobiliteitsplan ben ik trouwens ook niet akkoord, maar het belangrijkste is dat het Vossenplein in haar waarde gelaten wordt", aldus Nicky.


Meer dan 100 sympathisanten palmden zaterdagavond het plein in voor concerten. Zondag werd er een bal georganiseerd. In de loop van de volgende dagen kunnen bezoekers op het Vossenplein terecht voor films, lezingen en tentoonstellingen. Een van de aanwezigen was Marius Packbier met zijn dochtertje Leni uit Ukkel. "Ik heb hier vroeger nog in de buurt gewoond en kom regelmatig nog een kijkje nemen. Het is een van de plekken in Brussel waar er nog volkse dingen te vinden zijn. De rommelmarkt trekt ook altijd een mengelmoes van personen aan. Met de komst van een ondergrondse parking zou dat mogelijk verdwenen zijn."


Voor meer informatie: www.plateforme-marolles.be. Alle activiteiten zijn gratis.