Verlichtingspaal blokkeert fietspad

VERKEERSBLUNDER VLAK VOOR BELGISCH INSTITUUT VOOR VERKEERSVEILIGHEID

Jan Vandenheuvel moet elke dag de verlichtingspaal ontwijken op weg naar het werk.
Baert Marc Jan Vandenheuvel moet elke dag de verlichtingspaal ontwijken op weg naar het werk.
Op de Haachtsesteenweg in Haren staat er sinds begin deze week een verlichtingspaal in het midden van het pas heraangelegde fietspad. Fietsers moeten dus noodgedwongen het fietspad even verlaten. Ironisch genoeg werd de blunder vlak voor het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) gemaakt.

De Haachtsesteenweg, vlakbij de nieuwe Navo-gebouwen, werd recent heraangelegd. De rijstroken werden er verlegd en voet- en fietspaden werden aangepast. Maar fietsers die er deze week passeerden keken vreemd op toen ze een verlichtingspaal in het midden van het fiestpad zagen opduiken. Jan Vandenheuvel uit Tremelo nam zelfs even de tijd om een foto van de blunder te maken.

Gevaarlijk

"Ik fiets al twaalf jaar van mijn woning in Tremelo naar het werk in Brussel en terug. Deze weg is altijd al gevaarlijk geweest voor fietsers door auto's die constant over het fietspad rijden om naar de benzinestations te rijden. Er parkeren zelfs geregeld wagens op het fietspad. Maar een verlichtingspaal in het midden van een fietspad slaat alles. Eigenlijk is het een lachwekkende situatie, maar 's avonds tegelijk ook een gevaarlijke situatie. Overdag zie je de paal van ver staan, maar zal dat 's avonds ook het geval zijn? De foto zal ik in ieder geval in mijn stamcafé laten ophangen. Via via ken ik de ploeg die aan dit fietspad heeft zitten werken en zij zitten dikwijls in hetzelfde café. Ik denk wel dat ze ermee zullen kunnen lachen."

"Geen fout"

Volgens Mobiel Brussel zal het euvel begin volgende week al opgelost zijn. "De werkzaamheden aan de Haachtsesteenweg zijn nog volop bezig en eigenlijk is deze plaats op dit moment nog een bouwwerf. Maar we wilden dat de fietsers toch al gebruik konden maken van het vernieuwde fietspad en hebben het dus begin deze week al opengesteld. De verlichtingspaal zou dan later op een veiligere plaats geplaatst worden. Er is dus geen fout gebeurd. We twijfelden nog even om bord te plaatsen dat fietsers moesten uitkijken voor de paal, maar omdat die zo zichtbaar is, hebben we besloten dat niet te doen", aldus Inge Paemen van Mobiel Brussel.