Van drugshol tot blitse halte: zo ziet het vernieuwde Beursstation eruit

Ook plaats voor kunst in vernieuwd metrostation

inhuldiging van metrostation Beurs.
Baert Marc inhuldiging van metrostation Beurs.
Stank, veel vuilnis en drugs. Zo werd het Beursstation tot voor kort omschreven. Sinds donderdag staat het metrostation synoniem voor licht, frisheid en veel kleur. “Door de fietsparking, het fietspunt en de kunstenruimte is het voortaan een echte ontmoetingsruimte in hartje Brussel", zegt minister Pascal Smet.
Oude metrostation beurs, waar drugsverslaafden verzamelden
Mark Baert Oude metrostation beurs, waar drugsverslaafden verzamelden

Het station aan de Beurs - omgedoopt tot Beurs-Grote Markt - is niet zomaar een metrostationnetje in Brussel. “Met de Grote Markt, Manneken Pis en cultuurhuizen Ancienne Belgique, de Beursschouwburg en Cinéma Palace in de buurt, verdient het toekomstige Beursplein een absoluut topstation", zegt Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

oude metrostation Beurs
Mark Baert oude metrostation Beurs

Wie tot voor kort het afgeleefde metrostation binnenkwam werd overvallen door een penetrante geur van urine en rondslingerend afval.  En dus drong een renovatie - met de focus op toegankelijkheid, veiligheid, verlichting en netheid - zich op.  Nu de renovatie achter de rug is, is de metrohalte haast onherkenbaar veranderd. “Er werd meer dan 10 ton aan beton, tegels en bewapening van het wegdek verwijderd om de toegang tot het station te verbreden en te verbeteren”, aldus directeur-generaal van Brussel Mobiliteit Christophe Vanoerbeek. Moderne blauwgrijze - en vooral geurloze - tegels sieren nu de stationsvloer. 

inhuldiging van metrostation Beurs: Op verschillende plaatsen zijn er fietsstallingen voorzien.
Baert Marc inhuldiging van metrostation Beurs: Op verschillende plaatsen zijn er fietsstallingen voorzien.

Fietspunt en kunstenruimte

In het centrale gedeelte op niveau -1 is voortaan een beveiligde en een vrij toegankelijke fietsenparking voor meer dan 800 fietsen. De nieuwe kunstenruimte ‘Qartier’ bevindt zich aan de zuidkant. Aan de noordkant is een fietspunt met onder meer een doe-het-zelf ‘bikewash’ in opbouw. Op niveau -2 werd de oorspronkelijke look behouden, maar ook daar werd een en ander opgefrist. De twee nieuwe grote hoofdingangen - bovenop de zes bestaande - moeten het station beter toegankelijk maken. Niveau - 1 en - 2 zijn bovendien bereikbaar met een nieuwe ruime lift, bedoeld voor mensen met een beperkte mobiliteit en voor pendelaars met fietsen. 

“Elk jaar nemen 2 miljoen reizigers de ondergrondse tram in dit station. Zij verdienen een blits station als dit: netjes, met veel licht, beter beveiligd, een multifunctionele ruimte met een gemakkelijke toegang en een extra streepje kunst en cultuur”, besluit Brieuc de Meeûs, ceo van de MIVB. 

inhuldiging van metrostation Beurs: Burgemeester Close en minister Pascal Smet.
Baert Marc inhuldiging van metrostation Beurs: Burgemeester Close en minister Pascal Smet.
inhuldiging van metrostation Beurs: Op verschillende plaatsen zijn er fietsstallingen voorzien.
Baert Marc inhuldiging van metrostation Beurs: Op verschillende plaatsen zijn er fietsstallingen voorzien.
inhuldiging van metrostation Beurs: Kunstwerk met bewegende cilinders aan plafond.
Baert Marc inhuldiging van metrostation Beurs: Kunstwerk met bewegende cilinders aan plafond.
Metrostation beurs.
Mark Baert Metrostation beurs.
inhuldiging van metrostation Beurs.
Baert Marc inhuldiging van metrostation Beurs.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.