Twee politieagenten én nieuwe mascotte waken aan schoolpoorten

De vierjarige Enzo vindt Bruno alvast top.
Baert Marc De vierjarige Enzo vindt Bruno alvast top.
Bruno, de nieuwe mascotte van politiezone Brussel-Noord, heeft de leerlingen in de Brusselse scholen verwelkomd. De grote beer zorgt er op een ludieke manier voor dat de kinderen zich veilig voelen om mama en papa achter te laten aan de schoolpoorten

De vierjarige Enzo, die naar de tweede kleuterklas gaat, was alvast laaiend enthousiast met de verrassing aan de schoolpoort. "Zijn tante is zelf politieagente, hij is dus grote fan", lacht zijn mama. Net voor Enzo binnenstapt, geeft hij de nieuwe mascotte een stevige high-five. "Bruno creëert een makkelijker contact tussen politie en kinderen. Bedoeling is dat hij in de toekomst op grote evenementen van de politie aanwezig is", aldus Louise Weber van de politie.


Ook twee agenten hielden op de eerste schooldag een oogje in het zeil. Aan 72 scholen stond een politieduo in Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-Ten-Node, goed voor 144 parate agenten. "Al drie jaar staan er twee agenten aan de Brusselse scholen op 1 september. Vroeger stond er maar een politieman- of vrouw, maar nu dreigingsniveau 3 van kracht is, zijn we extra waakzaam", legt Louise Weber van politiezone Noord uit. "Politieagenten mogen niet meer alleen patrouilleren, dat is te onveilig."

Vooral voor ouders

Al staan ze hier vooral om de ouders te sensibiliseren. "Kijken of ouders en kinderen veilig oversteken, of juist parkeren. Dat is hun grootste prioriteit", legt Jan De Vleesschauwer van de basisschool Sint-Jozef in Evere uit. "En het begin van het schooljaar is de dag bij uitstek, want dan zijn er extra veel ouders aanwezig." Bij 60 van de 72 scholen is een van de patrouillerende agenten trouwens peter of meter van het zesde leerjaar. (DCFS)