Twee kanonnen Legermuseum terug op oorspronkelijke plaats

De twee kanonnen staan opgesteld aan de Esplanade in de buurt van het museum.
Baert Marc De twee kanonnen staan opgesteld aan de Esplanade in de buurt van het museum.
De twee kanonnen uit de federale artilleriecollectie van het War Heritage Institute (WHI) zijn weer thuis. Na een restauratie van zes maanden staan ze weer op hun oorspronkelijke tentoonstellingsplaats aan de ingang van de Esplanade aan het Koninklijk Legermuseum.

Na een restauratieperiode van zes maanden zijn de twee kanonnen terug in het Koninklijk Legermuseum. De kanonnen - die tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt werden in de forten van Luik, Antwerpen en Namen - hadden na 94 jaar een grondige renovatie nodig. De opgelopen beschadiging was niet alleen nefast voor de stukken in kwestie, maar was ook gevaarlijk voor het rondwandelend publiek. "De kanonnen wegen elk 4 ton. De terugkeer naar hun oorspronkelijke stek heeft dus heel wat tijd in beslag genomen", aldus Betty De Lanoeye van het Legermuseum. "Nu ze opnieuw op hun oorspronkelijke plaats staan, hebben we ook borden geplaatst om duidelijk te maken dat ze niet aangeraakt mogen worden. In het verleden gebeurde het dikwijls dat kinderen op de kanonnen klauterden, dat willen we nu voorkomen"


De kanonnen werden de afgelopen maanden gerestaureerd in het gespecialiseerde atelier War Heritage Institute in Brasschaat. Verschillende actiegroepen dachten echter dat de collectie van het Legermuseum van bestemming zou veranderen. "Met deze restauratie en terugkeer geeft het WHI duidelijk aan zijn collectie te respecteren. Het is nooit een optie geweest om de stukken zomaar te verkopen", besluit De Lanoeye.


(AMG)