Terras moet even opzij om kerstboom op Grote Markt te krijgen

Kerstboom op Brusselse Grote Markt.
Baert Marc Kerstboom op Brusselse Grote Markt.
De aankomst van de nieuwe kerstboom in Brussel heeft dit jaar veel voeten in de aarde gehad. Twee uur later dan gepland kwam de 22 meter hoge spar aan op zijn nieuwe bestemming. Ochtendfiles, wegenwerken en een terras gooiden de planning in de war.

Roxanna van El Greco keek verrast op toen ze donderdagochtend toekwam om het Griekse restaurant op de Grote Markt te openen. Een politielint stond gespannen voor hun terras, met een papier met uitleg. “De arbeiders hadden een deel van ons terras moeten uitbreken, stond erop te lezen”, vertelt Roxanne. “Blijkbaar was de passage te nauw en kon de vrachtwagen met de kerstboom niet passeren. Maar veel hebben we er niet van gemerkt. Het terras lag er in perfecte staat bij. Blijkbaar hebben de werkmannen het houten terras onmiddellijk weer herlegd zodra de boom rechtop stond.” 

De boom moet wel extreem groot zijn geweest, bedenkt Roxanna, want vorig jaar kende El Greco helemaal geen problemen. “Meer zelfs, ook onze buren hadden toen een uitgestald terras. De Stad heeft niet verwittigd dat de onze dit jaar een probleem zou vormen. Volgens mij hadden ze het eenvoudigweg niet voorzien.” Het Griekse restaurant kon gelukkig tijdig openen voor de middagdienst.

Om 8 uur stond de boom eindelijk op zijn plaats. De 67 jaar oude spar is een geschenk van Wallonië en weegt maar liefst 4,7 ton. De zogenaamde ‘Koning van het bos’ werd gekapt in het domeinbos ‘Western Hertogenwald’ in Baelen (Luik). Dit weekend wordt het pronkstuk versierd met 200 witte en blauwe kerstballen, niet toevallig ook de kleuren van het gastland van deze Winterpret-editie: Finland. Een 1,8 kilometer lange slinger is de kers op de taart. Tijdens een licht- en klankspektakel worden de lichtjes van de kerstboom officieel aangestoken met de opening van de achttiende editie van Winterpret op 30 november. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Van Soom

  Wat kost dat allemaal terwijl er zoveel armoede is?????...Neem daar dan nog eens de smartphones en de Ipaths bij

 • Sonia Lockkamper

  1,8 kilometer lange slinger

 • ann van der linden

  Wauw, het zal een gezellige winterpret worden onder die kale boom!

 • Erwin Lauwens

  Zo een gedrocht, precies gered uit de hakselmachine. Nu ja, politiek correct is het dan ook een winterboom en geen kerstboom. Nu nog wat winterbollen erin en wat winterverlichting en klaar is kees: hop naar het kalkoenofferfeest.

 • steven de wachter

  Zeer schone kerstboom, heel vol ook. Het zegt wel alles over Brussel, veel show maar als het er op aankomt zie je er los door...