Souhaïla Jnah is beste leerkracht

AMPER DRIE MAANDEN VOOR DE KLAS, NU AL VERKOZEN

Fysica en wiskunde zijn de specialiteiten van de 22-jarige lerares.
Foto Baert Fysica en wiskunde zijn de specialiteiten van de 22-jarige lerares.
De beste lerares van Brussel heet Souhaïla Jnah (22), is pas afgestudeerd en geeft wiskunde en fycica aan het Martha Somerslyceum in Laken. "Ik begrijp mijn leerlingen, als echte Brusselse, maar al te goed. Luisteren en open communiceren zijn mijn geheimen", zegt de piepjonge winnares van de wedstrijd.

Ze staat nog maar sinds begin september voor het schoolbord in de middelbare school van Laken, waar ze zelf nog les volgde. En toch werd de piepjonge Souhaïla Jnah genomineerd door haar leerlingen en verkozen tot de beste lerares van Brussel. "Ik had zelfs niet verwacht dat ik, als pas afgestudeerde, bij de laatste drie genomineerden zou eindigen. Maar kijk, blijkbaar vond de jury me echt goed", lacht ze.

Luisteren

Lesgeven vindt ze helemaal niet zo moeilijk. Zelfs niet voor een diverse klas in Brussel. "Natuurlijk heerst er onder Brusselse jongeren een aparte mentaliteit, die verschillend is van de rest van België. Ik ben zelf een Brusselse en begrijp mijn leerlingen. Zo weet ik maar al te goed hoe ik met hen moet omgaan." Souhaïla ziet zichzelf dan ook meer als een opvoeder en heeft haar eigen visie op lesgeven. Een strenge aanpak vindt ze maar niets. Zij kiest liever voor communicatie, openheid en een goed gesprek. "Brusselse jongeren kunnen wild uit de hoek komen. Maar dat gebeurt alleen als ze zich misbegrepen voelen. Als ze merken dat je niet naar hen luistert, voelen ze zich snel uitgesloten. Ik wil geen hiërarchisch verschil tussen leerkracht en leerling in mijn klas. Het is net mijn taak om altijd aanspreekbaar te zijn, ook over privéproblemen."


In de klas spreekt Souhaïla uitsluitend Nederlands. "De school is voor heel wat leerlingen de enige plek waar ze Nederlands spreken. Hier leren ze de taal. Daar hameren we echt op."

Rolmodel

Niet alleen de leerlingen, ook de school vindt dat Souhaïla haar nieuwe titel verdiend heeft. "Het Martha Somerslyceum is geen blanke school, maar als oud-leerlinge is Souhaïla het levende bewijs dat de jeugd van Brussel wel degelijk iets kan bereiken. Souhaïla is zelf van allochtone afkomst en een rolmodel voor onze leerlingen", aldus de directie.


Als prijs kreeg Souhaïla, erg gepast, een abonnement op het wetenschapmagazine EOS. "Ik heb al met collega's afgesproken dat we het tijdschrift zullen delen. We hebben zelfs al een planning opgesteld wanneer we het tijdschrift doorgeven", lacht Souhaïla. Als beginnende leerkracht denkt Souhaïla nog zeker niet aan stoppen. "Leerkracht worden was mijn droom. En het is alles wat ik ervan verwachtte."


Al is er misschien toch een klein minpuntje aan de job van leerkracht: "Al dat verbeterwerk. Het stopt nooit. Uren kan ik 's avonds nog bezig zijn met remediëringstaken nakijken", besluit ze met de knipoog.