Ga naar de mobiele website
^ Top

Schumanrotonde wordt open voetgangersplein

Het nieuwe Schumanplein moet een open plein met spiegelend dak worden.
Baert Marc Het nieuwe Schumanplein moet een open plein met spiegelend dak worden.
Een Brussels architectenbureau gaat het Schumanplein transformeren tot een heus voetgangersplein. De drukke rotonde verdwijnt en maakt plaats voor een ontmoetingsruimte waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen.

Voor de heraanleg lanceerde het Brussels gewest een wedstrijd, die gewonnen werd door het jonge Brusselse architectenbureau BRUT. In samenwerking met het Deense ontwerpbureau COBE dienden ze in 2015 hun voorstel voor het vernieuwde Schumanplein in. "Hoe het plein er nu bij ligt, verliest de buurt een enorme bruikbare ruimte. Het rondpunt en de vele wegen scheiden het Schumanplein immers op", zegt architect Francis De Wolf van BRUT. "In ons ontwerp verdwijnt de rotonde en komt een open plein met een spiegelend dak. Ook rond het plein komt een enorm voetgangerstapijt, met verschillende plekken voor evenementen, aangelegde bomen en banken." Op die manier wordt de hele ruimte van het Jubelpark tot aan de Europese gebouwen een wandelzone. Autoverkeer zal niet meer over het plein kunnen rijden. "Eindelijk krijgt dit iconisch plein wat het verdient, een open ontmoetingsplaats in een omgeving waar altijd bedrijvigheid is. Ook hier komt onze visie van een stad voor auto's naar een stad voor mensen goed tot zijn recht", zegt Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit. De werken starten in het eerste semester van 2019 en worden uitgevoerd door Beliris. De heraanleg zal 7,78 miljoen euro kosten. (DCFS)

Meer over


Meld een bug