Romane (15) neemt MIVB over op Wereldmeisjesdag

Romane nam de leiding van de MIVB een dagje over.
Mark Baert Romane nam de leiding van de MIVB een dagje over.
De 15-jarige Romane heeft donderdag voor één dag het roer van de MIVB overgenomen. Ze leidde de openbare vervoersmaatschappij in het kader van Wereldmeisjesdag. Samen met dertien andere jongeren wil ze het probleem van seksuele intimidatie aankaarten.

Donderdag was Wereldmeisjesdag. Over de hele wereld stonden honderden mannelijke leiders in zeventig landen hun plaats één dag af aan vrouwen en meisjes. De actie toont aan dat zij even capabel zijn om hoge functies te bekleden, maar dat ze nog te vaak op genderongelijkheid, discriminatie en stereotypering botsen.

"Ook vorig jaar deden we bij verschillende bedrijven en regeringsposten een 'take-over'", zegt Lies Ryckeboer van Plan International. "Maar toen werd dat te weinig opgevolgd. Dat wilden we dit jaar anders aanpakken. We hielden het bij één take-over, maar wel eentje met echte impact."

Veertien jongeren tussen 15 en 20 jaar werken sinds dit jaar aan het project BruxELLES, rond het thema gendergelijkheid en seksuele intimidatie. Zij besloten om de handen in elkaar te slaan met de MIVB. "Meisjes zijn vaak het slachtoffer van seksuele intimidatie op het openbaar vervoer. Samen met de MIVB willen zij de strijd met deze problematiek aangaan."

En dus nam Romane voor één dag de leiding over. Zij kreeg de zetel van ceo Brieuw Meeùs, en leidde het comité dat hij normaal voorzit. Vooral de aanwezigheid van vrouwen in het personeelsbestand stond op haar agenda. "In België wordt slechts één openbare vervoersmaatschappij door een vrouw geleid", aldus Romane. "En ook onder het personeel vind je weinig vrouwen, vooral dan in de technische jobs. Meer vrouwen in de sector is niet alleen een kwestie van gelijkheid, maar ook van veiligheid. Vooral voor meisjes."

De 15-jarige Romane leidt de vergadering bij de MIVB.
Marc Baert De 15-jarige Romane leidt de vergadering bij de MIVB.

Nog tot mei organiseren de MIVB en Plan International verschillende ontmoetingen met de jongerenactivisten. "Zo bespreken we het idee van betere verlichting op bepaalde plaatsen rond metrostations", aldus Ryckeboer. "De verschillende ideeën en inzichten leiden tot een sensibiliseringscampagne tegen seksuele intimidatie op en rond de trams, metro's en bussen. Eind oktober plannen we ook een fondsenwerving. De opbrengst zetten we in om geweld tegen meisjes een halt toe te roepen."

De 15-jarige Romane leidt de vergadering bij de MIVB.
Mark Baert De 15-jarige Romane leidt de vergadering bij de MIVB.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels