Opnieuw protest tegen megagevangenis

80 betogers opgepakt

Actie aan gevangenis site Haren.
Baert Marc Actie aan gevangenis site Haren.
Sinds 6 uur vanochtend blokkeren een negentigtal mensen de werf van de megagevangenis in de Brusselse gemeente Haren. Hierdoor hebben de arbeiders hun werk niet kunnen hervatten. De politie was snel ter plaatse. Zowat tachtig betogers zijn al opgepakt.

Op vijf plaatsen werd de toegang tot de werf geblokkeerd. Een deel van de betogers heeft zich vastgemaakt, aan hekkens of aan elementen die in het beton zitten. Op spandoeken stond onder meer te lezen “Stop maxi-prison de Haren now”.

Volgens de deelnemers waren er geen schermutselingen met de arbeiders. “Dit is een actieve, geweldloze actie”, aldus een van de deelnemers. “Het wordt tijd om een einde te maken aan de vernieling van de democratie, de mensen en de natuur. De megagevangenis is een symbool van deze vernieling.”

De actievoerders willen dat de werken onmiddellijk stopgezet worden. Ze menen dat meer plaatsen in de gevangenissen zullen leiden tot een verhoging van de opsluitingen, en geen oplossing zal bieden aan de overbevolking in de gevangenissen en recidive.

De werken aan de gevangenis zijn eind januari begonnen. Midden januari gaf de auditeur van de Raad van State nog een negatief advies voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning van de gevangenis. De activisten hekelen de haast om het terrein van de Keelbeek alvast te betonneren, voor de finale beslissing van de Raad van State. De bouw had eigenlijk al in het voorjaar van 2015 moeten beginnen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elisabeth Verret

  Ben 1oo% voor nieuwe gevangenis er worden er te veel vrij gelaten vanwege tekort aan cellen

 • dirk vanderaa

  Weeral eens een betoging van (extreem) links gezinden. Kunnen die nu niets anders dan betogen? Er is nu eenmaal meer criminaliteit dan vroeger dus lijkt het me een wel doordachte beslissing om een grotere gevangenis te bouwen gezien er meer mensen dienen opgesloten te worden. Zouden zij ook al eens stil gestaan hebben bij de toestand van de gevangenissen van Vorst en St.Gillis?

 • Paul De Clercq

  Als die betogers zich vastgeketend hebben laat die daar maar staan ,die staan daar goed en vormen geen gevaar of hindernis

 • etienne vijverman

  een nieuwe gevangenis /van vreemde origine in thuisland straf uitzitten / en alle straffen zelfs onder het jaar !!!! uitzitten en de enkelband afschaffen dat is de enige correcte oplossing nu hervallen ze gemakkelijk wetende dat ze er weinig of niets moeten van uitzitten

 • isabel da silva

  Iedereen is tegen de nieuwe gevangenis maar als het gerecht misdadigers terug op straat zet omdat er geen plaats meer is , is het kot te klein . Straffen minder dan 3 jaar worden om dezelfde reden ook al niet uitgevoerd . Misdadigers zijn hier als geld in Frankrijk . Het " niet in mijn achtertuin " syndroom is hier op alles van toepassing , van windmolens over recyclageparken tot gevangenisssen . En dan maar betogen !