Opkuisen van migranten? "Wij lossen het probleem op, niet Theo Francken"

ACTIEVOERDERS NIET TE SPREKEN OVER 'OPKUIS' VAN STAATSSECTRETARIS

Adriana Costa Santos, Tia Van Renterghem en Lula Bery.
Dieter Nijs Adriana Costa Santos, Tia Van Renterghem en Lula Bery.
Met zijn controversiële tweet #opkuisen liet minister Theo Francken er geen misverstanden over bestaan: dankzij de vele politieacties had hij de vluchtelingen uit het Maximiliaanpark en het Noordstation gekregen. Maar niets is minder waar, beweren de vrijwilligersorganisaties. "Het zijn wij die de vluchtelingen uit het park redden door hen een slaapplaats aan te bieden."

Sinds vrijdag is in de Frontispiesstraat, vlakbij het Maximiliaanpark een tijdelijke humanitair centrum (HUB) geopend. Daar bieden verschillende vrijwilligersorganisaties hulp, kleren en juridische en medische bijstand aan de vele vluchtelingen die in het park huizen. Een van deze organisaties voorziet zelfs slaapplaatsen voor de steeds kouder wordende nachten. Geheel onnodig, vindt het kabinet van Theo Francken.


"Wij hebben het probleem volledig onder controle", zegt Franckens woordvoerster Katrien Jansseune.


"Onze vele politieacties hebben hun vruchten afgeworpen. Het Maximiliaanpark en het Noordstation liggen er verlaten bij. Een bewijs dat onze aanpak werkt."

Dokters van de Wereld spreken enkele vluchtelingen aan in Maximiliaanpark.
Baert Marc Dokters van de Wereld spreken enkele vluchtelingen aan in Maximiliaanpark.

Verstoppen

Het park, dat enkele maanden geleden nog overliep van de vele transitmigranten, ziet er inderdaad de laatste dagen erg leeg uit. Maar dat is louter schijn, zegt Alexandre Seron van Dokters van de Wereld.


"De migranten zijn niet verdwenen. Ze durven zich eenvoudigweg niet meer te laten zien in het park. Maar we weten dat ze er zijn, want als we voedsel of kleren uitdelen, komen ze tevoorschijn. Daarom is deze HUB zo noodzakelijk. Hier krijgen ze de hulp die ze nodig hebben" En ook voor de nachten hebben de vrijwilligers een oplossing gevonden. Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen mobiliseert elke avond opnieuw burgers die bereid zijn enkele migranten in huis op te nemen voor één of meerdere nachten. "Enkele weken geleden richtten we dit project op en lanceerde we een boodschap op facebook", zegt organisatrice Adriana Costa Santos, "Elke avond kunnen burgers om 20.30u naar het Maximiliaanpark komen om vluchtelingen een slaapplaats te bieden. Afgelopen dinsdag konden al 150 vluchtelingen een slaapplek vinden."

"Zij zijn ook bang"

Op de facebookpagina zijn dan ook meer dan 4000 sympathisanten van over heel België lid van de organisatie. En nu kunnen elke avond steeds minstens 100 vluchtelingen rekenen op een slaapplek.


"Zeker na de vele politieacties schoten de burgers in actie. Zij waren zo verontwaardigd over de manier waarop de vluchtelingen aangepakt werden, dat ze wilden helpen", aldus Adriana. Zo ook de Brusselse Lula B. Zij herbergt elke avond zo'n 2 tot 5 vluchtelingen in haar huis. Hoewel Lula eerst enorm onwennig was toen ze voor de eerste keer een vluchteling in huis opnam, waren zij én haar zoontje erna meteen gewonnen voor het idee.


"Want voor de vluchtelingen is het ook niet gemakkelijk. Ook zij zijn bang. Ze stappen een huis binnen dat ze totaal niet kennen, bij een familie waarvan ze niet weten of ze die kunnen vertrouwen. Maar de clichés die we over hen hadden verdwenen als sneeuw voor de zon. En omgekeerd ook, ook zij hebben nu meer vertrouwen in onze samenleving."


Over de aanpak van Theo Francken is ze niet te spreken en ze vreest dat hij ook iets zal ondernemen tegen het slaapplaatsenproject.


"Ik hoop ten stelligste dat hij ons gewoon verder deze mensen laat helpen. Want zijn politieacties hebben niets opgelost, enkel de vluchtelingen angstiger gemaakt. Het zijn wij, de burgers, die het probleem hebben overwonnen."