Ook in beroep 20 jaar cel voor E40-moordenaar

De 43-jarige Fatiha Zirari werd dood teruggevonden in de berm langs de E40 in Ternat.
Mozkito De 43-jarige Fatiha Zirari werd dood teruggevonden in de berm langs de E40 in Ternat.
Hamid En-Niya (40) is veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. Hij doodde in 2010 de prostituee Farihi Zirari (43) langs de E40 en verkrachtte een jaar eerder een Schaarbeekse vrouw. Zelf kon de man zijn veroordeling niet geloven. "Ik ben geen moordenaar! Er is geen enkel bewijs, dit is dan ook geen gerechtigheid", hield hij vol.

Het doek is gevallen over de eerste Nederlandstalige moordzaak die voor de Brusselse correctionele rechtbank behandeld werd. Hamid En-Niya (40) is nu ook door het hof van beroep veroordeeld tot 20 jaar cel.


Op 20 mei 2010 vond een Britse toerist met autopech het lichaam van Fatiha Zirari (43) langs de E40 in Ternat. De vrouw, die als prostituee in Brussel werkte, was met 22 messteken om het leven gebracht. Op haar broek bleken spermasporen te zitten die ook voorkwamen in een verkrachtingszaak van enkele maanden eerder. Een vrouw uit Schaarbeek werd toen onder bedreiging van een mes meegenomen in een donkerkleurige Audi en in de buurt van Leuven verkracht op de pechstrook langs de E40.

DNA-match

Pas enkele jaren later, werd er een DNA-match gevonden met Hamid En-Niya uit Schaarbeek. Het grote probleem in beide zaken was dat er behalve het DNA geen andere bewijzen voorhanden waren. Geen getuigen, geen camerabeelden, geen motief en geen moordwapen. Bovendien ontkende de beklaagde vanaf dag één zijn betrokkenheid. Toch gaf hij toe dat hij met de Schaarbeekse vrouw seks gehad had, maar wel met haar toestemming. In het dossier-Zirari gaf hij toe betaalde seks te hebben gehad, maar ontkende haar gedood te hebben. "Het is ondenkbaar dat iemand anders deze feiten gepleegd heeft", besloot het hof. (WHW)