Nog geen datum voor groot drugsproces

Illustratie
Thinkstock Illustratie
De Brusselse correctionele rechtbank is niet verder gegaan met het proces rond een vermeende internationale drughandel. De verdediging had gevraagd een Zwitsers strafdossier volledig toe te voegen, maar eerder bleek dat het veel tijd en geld zou vergen om dat dossier te vertalen. Op 15 februari zal bekeken worden wanneer exact het behandeld wordt.

Het Brusselse parket had in september een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen een automecanicien en -handelaar die beschouwd werd als het Belgische kopstuk van de internationale drugsorganisatie. Volgens het parket was de man tussen november 2014 en december 2015 betrokken bij ettelijke drugstransacties. Autohandelaar Firmin V.E. kwam in het vizier van de politie toen die onderzoek voerde naar een andere verdachte. De speurders begonnen daarop zijn gesprekken af te luisteren en daarbij bleek dat de man regelmatig codetaal gebruikte.

Maffia

Volgens het parket is het duidelijk dat Firmin V.E. gedurende verschillende maanden meerdere drugstransacties op poten heeft gezet. Slechts één daarvan kon onderschept worden, de levering van 2 kilo cocaïne in Zwitserland, in december 2014. Daarvoor werden in Zwitserland al twee mensen veroordeeld, waaronder een zekere Angelo R. Die Angelo R. zou in contact staan met de N’Drangheta en stortte in totaal zo’n 300.000 euro cash geld op de rekening van Firmin V.E. De verdediging trok het hele verhaal van het openbaar ministerie in twijfel. Zo zou onduidelijk zijn waarom de politie haar onderzoek plots op Firmin V.E. richtte.

Duur en lang

De verdediging had gevraagd een Zwitsers strafdossier volledig toe te voegen, maar het bleek dat het maanden zou duren en 20.000 euro zou kosten om dat dossier volledig te vertalen. De verdediging gaat nu bekijken welke delen van het dossier voor haar moeten vertaald worden. Op 15 februari wordt bepaald wanneer de zaak daadwerkelijk behandeld zal worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.